Jak sázet rajčata



Vysévání semínek rajčat

Rajčata pro venkovní pěstování vyséváme od března až do začátku dubna do truhlíků ve světlé a teplé místnosti nebo do misek, umístěných v teplém pařeništi. Vlhkost udržujeme zakrytím truhlíku skleněnou deskou nebo můžeme pravidelně rosit postřikovačem. Přibližně za deset dnů rajčatová semínka vyklíčí.

Přepichování sazenic rajčat

Po vzejití a vytvoření prvních děložních nebo i pravých lístků přepichujeme rajčata do pařeniště nebo květináčků s kompostní zeminou. Do pařeniště květináčky zapouštíme až k úrovni povrchu půdy. Rostliny nesmějí nachladnou ani namrznout, mají mít dostatek světla. Pařeniště dostatečně větráme, zvláště asi dva týdny před plánovanou výsadbou.

Vysazování rajčat

Keříčková rajčata vysazujeme do sponu 60×60 cm. Tyčková rajčata do sponu 50×80 cm. Nejvhodnější doba je ve druhé polovině května, kdy pomine nebezpečí pozdních mrazíků. Vysazujeme je tak aby spodní třetina lodyhy byla v zemi, nejlépe šikmo. To přinutí rostliny vytvořit mohutnější kořenový systém.

Pěstování rajčat

Pěstování rajčat

Postranní výhony rajčat

U tyčkových rajčat pravidelně odstraňujeme postranní výhony, nejlépe to provedeme odlomením a opatrným odkroucením tak, aby se ani naše ruce, nůžky nebo nůž nedotkly poraněného místa. Předejdeme tím přenosu virových chorob.






  • Pěstování salátovek a nakládaček Okurky nakládačky Okurky nakládačky patří k nejčastěji pěstovaným okurkám na venkovních záhonech. Dnes jsou to převážně hybridní odrůdy, dávající vyšší výnosy a jsou odolnější vůči plísni okurkové. Pro teplejší polohy byly vyšlechtěny odrůdy, jejichž plody štíhlejšího tvaru s hustou a jemnou bradavičnatostí na povrchu jsou zvláště kvalitní. Mají slabší kořenový systém, netvoří..
  • Podmínky pro pěstování okurek Okurky a jejich pěstování Okurky patří u nás k velmi oblíbené zelenině. Salátovky se používají v čerstvém stavu na salát, nakládačky většinou sterilované nebo kvašené. Okurky obsahují sice málo živin a vitamínů, jsou ale důležité svým obsahem zásadotvorných minerálů, zvláště draslíku, a vysokým obsahem fyziologicky přijatelné vody. Příznivě ovlivňují funkci žaludku a..
  • Recepty na vaření z brokolice Brokolice dušená s masem 60 dkg brokolice 40 dkg vepřové plece Olej, sůl, pepř 1 cibule 1 stroužek česneku 5 lžic rajčatového kečupu 2 vejce uvařená natvrdo Vepřové maso naklepeme a nakrájíme na kostky. Za stálého míchání je opečeme na oleji, vyjmeme, pak na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a vmícháme..
  • Salát – listová zelenina Salát je oblíbená listová zelenina. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Jedná se o jednoletou rostlinu. Pro pěstování salátu jsou nejlepší teploty kolem 20 °C, při větším teple rostliny rychle vybíhají do květu. Druhy salátů Hlávkový salát máslový – listy jsou hladké s výrazným středním žebrem. Barva listů je zelená,..