Chemická ochrana rostlin



Kdy používáme chemii v zahradě

Chemickou ochranu používáme s rozvahou a pouze tehdy, když selhaly preventivní, mechanické i biologické způsoby ochrany a není možné udržet škůdce a choroby v únosných mezích, zvláště při přemnožení.

Úspěch chemických postřiků

Pro úspěch chemické ochrany musíme nejdříve správně určit škůdce nebo chorobu. Pak vybereme vhodný chemický prostředek s vysokou účinností a pokud možno co nejnižší zdravotní a ekologickou škodlivostí. Chemický prostředek by měl mít co nejnižší ochrannou lhůtu. K ošetření rostlin používáme jen chemické prostředky povolené, které byly dobře skladovány a nemají prošlou záruční lhůtu.

Chemická ochrana rostlin

Chemická ochrana rostlin







  • Co je moniliniová spála? Choroba meruněk Moniliniová spála patří k nejzávažnějším chorobám meruněk a višní, může se vyskytnout i u třešní, broskvoní a slivoní. Tato choroba se nejčastěji vyskytuje za vlhkého počasí, kdy teploty nepřesáhnou 12°C. Původcem moniliniové spály je houba Monilinia laxa. Patogeny přežívají v napadených plodech, které zůstaly na stromě nebo spadené pod stromy..
  • Škůdci okrasných rostlin – 2 Ploštice (Heteroptera) Listy a vrcholky výhonů jsou znetvořené sáním ploštic, které bývají dlouhé asi 5 až 10 cm. Mají šedou, hnědou, zelenou barvu, někdy jsou i vícebarevné. Ploštice silně škodí především v horkých, suchých letních měsících. Preventivně proto zakročte včas proti plevelům. Ploštice ničíme chemickým postřikem v časných ranních hodinách, protože tehdy..
  • Choroby a škůdci listů – 3 Puchýře v listech Dlouhé chodbičky nebo nepravidelné puchýře v listech jsou dílem uvnitř žijících larev. Škůdci napadají cesmínu, ptačí zob, zimolez, azalky, šeřík a břízu. Chemické ošetření je málokdy potřebné, stačí mechanické. Nepravé mšice Drobný, mšicím podobný hmyz napadá jehličnany a poškozuje vážněji hlavně mladé stromy. V létě se objevují polštářky bílé vlny..
  • Silné deště a výkyvy počasí v zahradě Silné deště nebo výkyvy počasí způsobují rozšíření houbových chorob, které pak napadají okrasné a užitkové rostliny na zahradách. Moniliový úžeh květů meruněk Tato choroba se šíří v chladném a deštivém počasí. Způsobuje kalamitu ve formě neúrody meruněk. Blizny květů jsou při nepříznivém počasí a teplotách pod 12 °C, infikovány zárodky houby..