Protrhávání plodů jabloní



Pro nejlepší plodnost jabloní je nutné každoroční protrhávání malých plodů. Tím se příznivě ovlivňuje jak velikost jablek, tak i jejich vybarvení a chuť. Protrháváme zejména u odrůd, které bohatě kvetou.

Ještě než začneme s protrháváním plodů, je nutné sledovat, jaký byl propad neoplozených květů a kolik plodů bylo zničeno květopasem jabloňovým nebo pilatkou jablečnou. Každý rok na začátku června taktéž dochází k propadu plůdků. Pokud i po tomto propadu zůstane na stromě nadměrné množství plodů, je nutné protrhání.

Při protrhávání plodů obvykle necháváme vzdálenost mezi jednotlivými plody od 10 do 20 cm. U více plodů vyrůstajících z jednoho místa, necháváme vždy jeden až dva a ostatní odstraníme. Odstraňujeme je tak, že odtrhneme rukou stopku od plodu nebo přestřihneme stopku nůžkami. Nikdy nevytrháváme stopku od větvičky, došlo by k nevratnému poškození dřeva.

Květopas jabloňový

Květopas jabloňový, poškozené květy

Kdy protrháváme plody jabloní

Platí pravidlo, že čím dříve probírku uděláme, tím více a lépe bude ovlivněna násada květů pro příští rok. Probírka koncem června a později již nemá téměř žádný vliv ani na květy v příštím roce, ani na velikost plodů.






  • Jak pěstovat meruňky Meruňky jsou sladké, šťavnaté, plné vitamínů a minerálů, což z nich činí vynikající volbu pro každou zahradu. Pokud plánujete pěstovat meruňky, zde jsou některé tipy a rady, které vám pomohou získat plodnou a zdravou úrodu. Jakou odrůdu meruňky vysadit Vyberte odrůdy, které jsou vhodné pro váš region a podnebí. Zvažte..
  • Nejlepší odrůdy jablek Jabloně jsou u nás nejrozšířenějšími a nejoblíbenějšími ovocnými stromy. Jejich popularitu umocňuje fakt, že jablka můžeme při vhodném uskladnění konzumovat po větší část roku v čerstvém stavu. Jablka jsou ceněna hlavně pro značný obsah vitamínů, kyselin, cukrů, silic a pektinů. Některé ze zimních odrůd vydrží až do května. Jaké stromky jsou..
  • Dřín Pěstování dřínu Dřín kvete na jaře drobnými žlutými květy. Od konce srpna dozrávají podlouhlé červené peckovice. Mají lahodnou chuť a značný obsah vitamínů. Plody lze kombinovat syrové nebo kompotované. Dřín je zcela zimovzdorný, nejlépe se mu daří na slunných místech s vápenatou půdou. Podobné články: Třešně v zahradě Ořechy – choroby..
  • Choroby a škůdci třešní a višní Vrtule třešňová – jedná se o mouchu, jejíž larvy způsobují červivost plodů, obzvláště pozdě zrajících odrůd. Proti tomuto škůdci se do koruny stromu umisťují žluté lapače. Všechny plody ze stromu je nutné sklidit, popadané ovoce sesbírat a spálit, aby se larvy nezakuklily do země. Špačci a jiní ptáci – třešně..