Jak pěstovat zeleninu na zahradě



Triky na zeleninu

Jen pečlivě ošetřovaná zelenina přinese vynikající sklizeň. Vždy vybíráme jen takové odrůdy, které se hodí na náš pozemek, vždy dáváme přednost odolným druhům. Existuje mnoho způsobů, jak si dobou úrodu ohlídat.

Pro zelinářskou zahrádku platí základní pravidlo – půda nesmí nikdy vyschnout, za sucha musíme zajistit pravidelnou zálivku. Pamatujeme na to, že zahradnické konve se hodí především pro malé plochy a pro citlivé rostliny – např. mladé rostlinky, semenáče nebo vyseté rostliny. Zahradnické hadice pomáhají skvěle ve velkých zahradách nebo v odlehlých koutech.

Pěstování papriky

Pěstování papriky

Zásady sklizně zeleniny

Zeleninu sklízíme pokud možno večer, snížíme tak obsah dusičnanů. Kedlubny a cukety sklízíme včas (brzy), jsou křehčí – nenecháváme je na záhonech zbytečně dlouho. Brambory jsou sklizňově zralé, když jim začnou žloutnout listy. Cibuli necháme po vytrhání dva až tři dny ležet na záhonu na slunci. Kořenovou zeleninu za slunečného odpoledne lehce povytáhneme, tím zpřetrháme jemné kořínky a večer sklízíme. Snížíme tak obsah dusičnanů.






  • K čemu použít spadané listí na zahradě Spadané listí je přírodním jevem, který se každý rok na podzim opakuje. Mnoho lidí se snaží listí co nejrychleji odstranit. Avšak spadané listí má také své výhody a může být využito pro různé účely. Nevýhody spadeného listí Mezi nevýhody spadaného listí patří estetická nevzhlednost. Pokud se listí nachází na trávníku,..
  • Jak vysévat semínka a semena I když nevlastníme žádnou zahrádku, můžeme se směle pustit do pěstování rostlin, které vyžadují jen minimální prostor. Semena se mohou vysévat do obyčejných květináčů, výsevní truhlík je ale vhodnější. Kompletní vysévací plata, obsahující vše, co potřebujeme k vypěstování semenáčků na okenním parapetu, jsou už dnes k dostání i v obchodech. Pamatujme si ale,..
  • Jak uchovat sklizené peckoviny Uložení ovoce do kopřiv Sklizeným švestkám, rynglím nebo broskvím prospěje kopřivové lože. Jestliže jsme sklidili tento druh ovoce, uložíme ho do kopřiv (dvoudomých nebo žahavých). Ovoce správně dozraje. Pracujeme v rukavicích! Uskladnění švestek a blumů Švestky a blumy udržíme čerstvé tři až čtyři měsíce, ale nesmí k nim vzduch. Plody určené pro..
  • Moniliová hniloba plodů Moniliová hniloba plodů je způsobená houbou Monilinia fructigena. Na jablkách a hruškách poškozených krupobitím, obalečem, vosami nebo jinými škůdci, způsobuje hnědou hnilobu a potom na povrchu soustředné kruhy šedavých výtrusnic. Na poraněných plodech uložených ve sklepě se tato choroba projevuje černou hnilobou a to zpravidla do 14 dnů po uskladnění...