Rekonstrukce starých ovocných výsadeb



Modernizace staré zahrady

Hlavním problémem při modernizaci zahrad jsou jejich přestárlé a přehoustlé ovocné výsadby. Při jejich částečné rekonstrukci vykácíme nejprve suché, nemocné a přestárlé stromy, následně pak i stromy zdravé, které však ovocnou výsadbu příliš zahušťují.

Tím se pro ponechané stromy vytvoří dostatek prostoru a světla. Jejich koruny bude potřeba postupně prosvětlit a zmladit, a tím obnovit růst a plodnost stromů. Pokud ponechané stromy nemají kvalitní ovoce, bude vhodnější je přeroubovat lepšími odrůdami, které jsou mimo jiné i odolnější vůči chorobám vyskytujícím se ve větší míře v daném regionu.

Rekonstrukce ovocných stromů

U zcela nevyhovující, zanedbané ovocné výsadby se vyplatí provést úplnou rekonstrukci. Všechny stromy vykopeme i s kořeny a nové vysadíme na místa, kde se dosud pěstovala zelenina a brambory. Jestliže v zahradě takové místo není, sázíme jádroviny po peckovinách a opačně.

Ovocné stromy

Ovocné stromy

Jádroviny pěstujeme jako štíhlá vřetena nebo palmety. Tyto malé tvary brzy plodí, dožívají se však nižšího věku (cca 25 let). Proto je třeba již dopředu počítat s tím, že po dožití je bude nutné vykopat a znovu vysadit na jiném místě zahrady, využívaném dosud pro pěstování zeleniny, brambor a jahod.

Peckoviny pěstujeme jako zákrsky, nejvýše čtvrtkmeny. Zvláštní plochu věnujeme pěstování drobného ovoce, případně révy vinné a méně známých ovocných druhů (borůvky velkoplodé, aronie, drobnoplodé aktinidie,…).






  • Květy, které provoní jarní zahradu Šácholan hvězdovitý Šácholan hvězdovitý má nádherné voňavé květy. Jde o mrazuvzdorný stromek, kvetoucí koncem jara a počátkem léta. Sázíme jej do neutrální až kyselé půdy, na plné slunce nebo do polostínu. Má úzké, sytě zelené, opadavé listy. Pro svůj růst potřebuje široký prostor, protože dosahuje rozměrů až čtyř metrů na..
  • Sázíme ovocné stromky Jak sázet ovocné stromky? Podzim je ideální doba pro výsadbu ovocných stromků. Zakoupené sazenice vysadíme co nejdříve. Pokud sázíme až za několik dní po nákupu, musíme sazenice ošetřit tak, aby jim nezaschly kořeny. Dáme je do studeného sklepa a kořeny kropíme vodou nebo je přikryjeme mokrými hadry. Můžeme je také..
  • Opadavé dřeviny do stínu Hortenzie Z opadavých dřevin se na chráněném místě v polostínu s živnou humózní a dostatečně vlhkou půdou dobře daří hortenziím. Hortenzie velkolistá má bílé, růžové, červené nebo modré polokulovité květy. Hortenzie latnatá má bílá květenství latovitého tvaru. Keře hortenzie jsou vysoké 1 až 2 metry a dobře se uplatní jako solitéry nebo v menších..
  • Rady a tipy pro pěstování živého plotu Výšku živého plotu volíme podle umístění. Tam, kde nepotřebujeme ochranu před pohledy zvenčí, stačí nízký živý plot. Před živý plot vysadíme odstupňovaně nižší rostliny – opticky tak prohloubíme prostor zahrady. Kombinujeme kvetoucí keře s jehličnany – docílíme tím oživení zahrady. Keře vybíráme tak, aby kvetly postupně. Např. tavolníky v březnu, klokwitzie v květnu..