Citronová tráva (Cymbopogan citratus) – bylinka



Citronová tráva je aromatická bylinka, která si svou cestu na náš trh našla až z daleké Asie.

Pěstování citronové trávy

Tato bylinka se vyznačuje úzkými šedozelenými listy, které dorůstají do výšky až 150 cm. Listy jsou aromatické, s citronovou vůní. Citronová tráva obsahuje silice a flavonoidy, které mají antioxidační účinek. Dále má citronová tráva antibakteriální účinky – používá se při zvýšené teplotě, nachlazení a chřipce.

Pěstování citronové trávy

Pěstování citronové trávy

Citronovou trávu můžeme vysazovat do volné půdy nebo do květináčů. Po zasázení semena vyklíčí asi za 20 až 20 dní, optimální je teplota kolem 20 °C. Sazeničky vyrostou asi za 8 týdnů. Sazenice umisťujeme na plné slunce, protože takto mají rostliny největší obsah silic. Zaléváme vydatně, ale dáváme pozor na přemokření, které způsobuje uhnívání kořenů a špatný růst.

Přezimování citronové trávy

Citronovou trávu můžeme přezimovat v květináči při nízké teplotě, cca 10 °C a omezené zálivce.

Jak a kde použít citronovou trávu

Pro přidáván do jídel se používají stonky, které se nakrájí jako pórek nebo podrtí. Můžeme je použít jak čerstvé, tak i sušené. Citronovou trávou dochucujeme rýži, ryby, drůbež a mořské plody. Přidává se do zeleninových salátů. Z ostatních koření a bylinek se hodí ke kombinaci s česnekem, paprikou a koriandrem.

Citronovou trávu je možné také přidávat do čajových směsí, např. se zeleným čajem. Čaj s přidanou citronovou trávou pomáhá při trávicích a žaludečních problémech.






  • Černucha setá a její pěstování Původ černuchy Černucha je rozšířená po celém světě a v mnoha zemích tato rostlina zdomácněla. Jedná se o jednoletou rostlinu, která běžně dorůstá do výšky kolem 30 cm. Má žlutě zbarvené kořeny. Lodyha je drsně chlupatá, jednoduchá nebo s několika přímými postranními větvemi. Květy jsou namodralé. Černucha je také méně známou léčivkou..
  • Kozlík (Valeriana officinalis) Pěstování kozlíku Tato vysoká bylina roste v Evropě planě. Najdete ji na polostinném a vlhkém místě. Chcete-li ji pěstovat, připravte jí na zahradě stejné stanoviště, tj. vlhké a stinné. Kozlík se množí částí kořenů, na jaře lze i vysít. Sběr kozlíku Sbíráme od srpna do října oddenky s kořeny, opatrně je omyjeme..
  • Květiny k jídlu Víte o tom, že některé letničky nám přinášejí nejen radost a krásu, ale že je možné je také konzumovat? Nejlepší jsou k tomu květy z vlastní zahrady, u kterých víme, v jakých podmínkách vyrostly a můžeme je jíst bez obav. Květiny vhodné k jídlu Ke květinám, na kterých si pochutnáme, patří: lichořeřišnice větší, měsíček..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Bylinka měsíček lékařský Bylinky, které odpuzují..