Nematanthus gregarius, pokojová květina



Nematanthus gregarius je zajímavá převislá rostlina. Jedná se o stálezelený, pěkně rozprostřený keřík, který má lesklé a dužnaté drobné lístky.

Pěstování Nematanthus gregarius

Nafouklé trubkovité květy jsou oranžové a žluté, rostlina kvete po celé léto. Nesnáší přímý úpal, a proto ji umisťujeme do částečného stínu. V zimě by teplota neměla klesnout pod 15 °C.

Nematanthus gregarius, pokojová květina

Nematanthus gregarius, pokojová květina

Tato pokojová květina vyžaduje humózní, kyprou, dobře provzdušněnou zeminu, kterou udržujeme rovnoměrně vlhkou. Pro lepší vzhled rostliny jednotlivé výhony zakracujeme a nevhodně rostoucí odstraňujeme.

Nematanthus gregarius patří do čeledi Gesneriaceae, kam řadíme známou gloxínii a méně známou tořivku.






  • Pokojová rostlina Tenura (Sansevieria trifasciata) Tenura se považuje za staromódní rostlinu, i když právě ta výborně snáší suché ovzduší našich bytů. Sotva nalezneme odolnější pokojovou rostlinu, než je Tenura, pocházející z Nigérie. Ať jde o původní druh, o pěstovanou formu „Laurentii“ se žlutě lemovanými listy nebo o nízké kultivary „Hahnii“ a „Golden Hahnii“ (listy mají okraje..
  • Choroby a škůdci pokojových rostlin a květin Čerň na listech Příznaky: na medovici, kterou vylučují mšice, puklice, molice a vlnatí červci, roste černá houba. Přímo sice neškodí, ale ucpává průduchy a brání přístupu světla k povrchu listu. Co dělat: čerň setřete vlhkým hadříkem a listy opláchněte čistou teplou vodou. Při prvních příznacích zasáhněte proti původci medovice. Korkovitost Příznaky:..
  • Lopatkovec (Spathiphyllum) Lopatkovec neboli toulcovka pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Nejznámějším druhem je Spathiphyllum wallisii, která je vysoká asi 30 cm. Je výjimečná tím, že dokáže absorbovat formaldehyd, aceton a benzol. Lopatkovec má bílou až žlutou palici květu, který je kryt bílým toulcem. Listy jsou lesklé tmavozelené s dlouhými řapíky. Květ..
  • Jak pěstovat brambořík Český název pro brambořík zcela přesně vystihuje, jak vypadá hlíza. Některé druhy bramboříků mají kořeny jen na vrchu hlízy, jiné po celém povrchu, na spodu rostliny. Právě toto uspořádání kořenů u bramboříků je důležitým rozlišovacím znamením. Doma pěstovaný brambořík má rád teplotu kolem 15 °C a snáší rozptýlené světlo. Odkvétající..