Kopr (Anetheum graveolens)



Pěstování kopru

Až metr vysoká jednoletá bylinka se vysévá přímo na stanoviště. Potřebuje slunce, dostatečnou vlhkost a půdu zásobenou živinami.

Sběr kopru

Od dubna do září otrháváme mladé lístky a nať, pro konzervaci i květenství. Lze také sušit a sbírat semena.

Použití kopru v kuchyni

Hodí se hlavně do okurkových a podobných salátů, omáček, tvarohů, rybích a vaječných jídel. Používá se při konzervaci zeleniny. Výborně se hodí do mléčných a houbových polévek.

Kopr (Anetheum graveolens)

Kopr (Anetheum graveolens)

Léčivé účinky kopru

Tiší zažívací obtíže a nadýmání. Doporučuje se kojícím matkám, podporuje tvorbu mléka.






  • Využití bazalky v kuchyni Bazalku si můžeme poměrně snadno vypěstovat sami, i když nemáme zahrádku. Postačí truhlík nebo květináč na okně, balkoně nebo doma v bytě. Při pěstování v bytě je však potřeba zajistit dostatek světla a tepla. Jak si vypěstovat bazalku Pro tradiční jarní a letní pěstování bazalku vyséváme v březnu a dubnu. Pro pravidelnou celoroční..
  • Ženšen pravý a ženšen pětilistý Ženšen pravý (Panax ginseng) Ženšen pravý je tradiční produkt medicíny Dálného východu. Používá se ke zlepšení tělesného stavu a duševní činnosti. Účinné látky ženšenu, tzv. ginsenoidy, působí aktivně na imunitní systém, snižují náchylnost k infarktům a způsobují rychlejší zotavení. V našich podmínkách je pěstování velmi náročné. Ženšen pětilistý (Jiaogulan Gynostemma) Ženšen pětilistý..
  • Pěstování bylinek v samozavlažovacím truhlíku Při pěstování středomořských a dalších suchomilných bylinek se vyhněte samozavlažovacím nádobám a truhlíkům. V těch se naopak bude líbit mátě, bazalce a dalším žíznivým druhům. Nezapomeňte na dostatečnou drenážní vrstvu ze štěrku či drobných kamínků, zabráníte tak uhnívání kořenů. Tipy pro pěstování bylinek na balkoně Bylinkám vyhovuje, když rostou ve skupinách,..
  • Letnička měsíček lékařský (Calendula officinalis) a jeho pěstování Měsíček lékařský je jednoletá rostlina (letnička), kterou můžeme vysévat přímo na záhony. Aby měsíček nenasazoval květy příliš pozdě, vysejeme jej již v dubnu. Pěstování měsíčku lékařského Měsíčku lékařskému vyhovuje téměř každá půda, ale musí být dostatečně zásobena živinami. Na normální záhon (o velikosti cca 1,2 m) vyséváme 5 až 6 řádků...