TOP bylinky pro pěstování na zahrádce



Bylinky na zahradě

Z vlastní zahrady si můžeme zajistit bylinky jako koření nebo na čaje k běžnému pití, ale také k léčbě. Bylinky jsou rostliny, které mimo užitku v kuchyni jsou často i potěšením pro oko. Navíc jsou většinou medonosné a tak jejich pěstováním posloužíme včelám, čmelákům a jinému hmyzu.

Zahrada nabízí nespočet možností, jak využít rostliny, které zde rostou. Např. proutí na pletení košíků, dřevo při kácení starých stromů na topení nebo můžeme využít vypěstované rostliny pro přírodní barvení. Jedná se o byliny rmen, světlici, kručinku, afrikány nebo rezedu žlutou.

Nejčastěji pěstované bylinky na zahrádkách

Máta – stačí jedna rostlina, která se časem podzemními oddenky rozroste.

Máta

Máta

Kopr – vyséváme na jaře nebo v průběhu léta. Kopr se sám vysemeňuje, proto může vyrůst kdekoliv na zahradě.

Levandule – levandule lékařská není na našich zahradách příliš častá. Nejčastěji se setkáváme s vyšlechtěnými druhy, které mají dlouhé květy na krátkých stoncích.

Mateřídouška, tymián – krásně voní, některé druhy mají citronovou vůni.

Šalvěj – různé druhy, které se od sebe liší barvou listů a květů. Květy jsou od světle fialové až po tmavou.

Meduňka – meduňka se sama vysemeňuje. Při pěstování na zahradě samovolně mění místo a rozšiřuje se po okolí.

Petržel – vyséváme na jaře. Kořeny bez problémů přezimují přes zimu a brzy na jaře se olisťují.

Libeček – je trvalka, která na jednom stanovišti vydrží dlouhé roky.

Libeček

Libeček

Bazalka – bazalka je jednoletá bylinka, kterou musíme každý rok vysévat. Jednotlivé druhy se od sebe liší velikostí a tvarem listů.

Majoránka – tuto bylinku je potřeba vysévat brzy na jaře a v průběhu května – června přesadit na záhon. Majoránka se sklízí 2 x ročně a lístky se suší.

Echinacea – tato květina je trvalka, kterou můžeme pěstovat s ostatními kytkami.

Měsíček lékařský – pokud neodstraníme odkvetlé květy, sám se vysemení.

Pórek – podle druhu rozlišujeme letní, podzimní a zimní. Rostlinky sázíme do hlubokých brázd, do nichž postupně dosypáváme hlínu.






  • Koření v kuchyni – vanilka Vanilka pochází z Mexika, pěstuje se ve velkém v tropických zemích. Patří mezi tropické orchideje a je popínavou rostlinou. Použití vanilky Vanilková tyčinka je vlastně plodem této rostliny. Když plody dozrávají, podobají se zelené fazoli, červenozelené a nemají žádnou vůni. Lusky se sklízejí těsně před dozráním. Pak se fermentují při vhodné teplotě,..
  • Koření v kuchyni – majoránka Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa. Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček. Majoránkový ocet Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby..
  • Jak pěstovat bylinky Bazalka, tymián, pažitka a další rostliny jsou ceněné pro svou chuť i léčivé účinky. Jak je pěstovat? Bez čerstvých bylinek si většina lidí vaření ani neumí představit. Bylinky dělají pokrmy mnohem chutnější, navíc mají na lidský organismus blahodárné účinky. Jejich pěstování není žádná věda, většina druhů je poměrně nenáročná a..
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..