Tykev a její druhy



Tykev pochází z jižních oblastí Ameriky, kde ji pěstovali indiáni. Do Evropy byly tyto rostliny přivezeny společně s kukuřicí a paprikou. K nejznámějším druhům tykve patří cukety, patisony, tykev olejná a špagetová.

Tykev cuketa

Nejpěstovanější jsou cukety s tmavě zelenými plody válcovitého tvaru. Mladé plody mají velmi jemnou a chutnou dužninu a jsou proto nejcennější. Cukety se většinou pěstují jako keříčky, přitom listy vyrůstají ze středu a stonek se nevětví. Některé druhy cuket mají plody žluté až oranžové.

Tykev a její druhy

Tykev a její druhy

Cukety jsou vhodné jak pro přímou konzumaci, tak pro konzervování. Plody pravidelně trháme každý třetí den. Jen tak dosáhneme narůstání nových mladých plodů. Pokud necháme plody přerůst, snížíme tím výnosnost rostlin, které začnou zakrňovat a neplodí.

Tykev velkoplodá

Jedná se o plazivou tykev, jejíž výhony můžou dosáhnout až několika metrů. Nejznámější je odrůda Goliáš, která se používá ke konzervaci nebo ke krmení užitkových zvířat. Tykev velkoplodá se hodí také pro kreativní činnost – k vyřezávání.

Hokkaido

Hokkaido

K tomuto druhu patří i typ tykve Hokkaido, jejíž plody jsou oranžové, kulaté, o průměru asi 15 až 25 cm. Je velmi chutná a tak má široké uplatnění v kuchyni.

Tykev muškátová

Výhodou této tykve je, že se dobře skladuje a vydrží ke spotřebě až do nové sezóny.






  • Harmonie květin a zeleniny v zahradě Kombinování květin a zeleniny v zahradě přináší nejen krásu, ale také funkčnost a užitek. Tato synergická kombinace umožňuje vytvořit poutavý krajinný design, který spojuje estetiku s praktičností. Jak můžete integrovat květiny a zeleninu do vaší zahrady? Obohacení zahrady pomocí květin Květiny přinášejí do zahrady živé barvy, vůně a textury. Kombinování..
  • Pěstování keříčkových fazolí Keříčkové fazole Od poloviny května a v červnu postupně vysejeme na dvakrát keříčkové fazole. Budeme je tak sklízet postupně. Dáváme přednost odrůdám s krátkou dobou vývoje. Keříčkové fazole, které jsme vyseli v květnu, přihnojíme začátkem června dusíkatým hnojivem. Hnojivovou zálivku lijeme mezi řádky, abychom nepopálily listy rostlin. Rostliny nakonec ještě opláchneme sprchou čisté..
  • Ovocné stromy a zelené hnojení Sázení zeleného hnojení pod ovocné stromy Zelené hnojení můžeme praktikovat i pod ovocnými stromy. Zejména se v takovém prostředí uplatní peluška (hrách rolní), vikev, hořčice bílá, pohanka, svazenka, jetel plazivý – bílý, jílek mnohokvětý – italský, jílek jednoletý. Rostliny zaryjeme do půdy až na jaře, přes zimu totiž jejich porost ochraňuje..
  • Jak uchovat sklizené peckoviny Uložení ovoce do kopřiv Sklizeným švestkám, rynglím nebo broskvím prospěje kopřivové lože. Jestliže jsme sklidili tento druh ovoce, uložíme ho do kopřiv (dvoudomých nebo žahavých). Ovoce správně dozraje. Pracujeme v rukavicích! Uskladnění švestek a blumů Švestky a blumy udržíme čerstvé tři až čtyři měsíce, ale nesmí k nim vzduch. Plody určené pro..