Jak pěstovat chryzantémy



Chryzantémy jsou královnami podzimu. Začínají kvést začátkem září, nevadí jim kratší den a méně slunečních paprsků. Jsou ozdobou mnoha zahrad, teras a balkónů. Je možné je pěstovat jak ve volné půdě, tak v květináčích nebo truhlících. Řezané vydrží ve váze několik týdnů.

Pěstování chryzantém v květináčích

Při pěstování v květináčích dáváme pozor na to, aby nádoba měla odtokový otvor, aby bylo zajištěné odvedení přebytečné vody od kořenů. Na dno květináče umístíme drenážní vrstvu z malých kamínků, které zabrání ucpání odtokových otvorů.

Chryzantémy

Chryzantémy

Půda pro chryzantémy

Substrát pro pěstování chryzantém by měl být vzdušný a dobře propustný. Můžeme přimíchat trochu písku a vhodné živiny.

Množení chryzantém

Chryzantémy množíme jednoduše tak, že rozdělíme kořenový bal brzy na jaře, ještě před růstem nových výhonů. Množit můžeme také řízkováním.

Péče o chryzantémy

Chryzantémy zaléváme v suchém období, jinak není zálivka nutná. Dáváme pozor, aby voda nepřišla na listy a květy, protože by se znehodnotily. U rostlin zakoupených v květináči nemusíme přihnojovat, protože již mají dostatek hnojiva v substrátu. U volně rostoucích rostlin na záhonech začneme s přihnojováním na jaře, použijeme hnojivo pro balkonové květiny se zvýšeným obsahem draslíku pro bohaté kvetení. Poslední hnojení provedeme v červenci.

Jak zazimovat chryzantémy

Rostliny překrýváme větvičkami nebo vhodnou textilií. Zakrytí listím není vhodné, protože květiny pod nimi uhnívají. Taktéž pěstování pod černou fólií není vhodné, protože se zde přes zimu drží velká vlhkost a taktéž dochází k uhnívání. Květináče přenášíme do bezmrazé nevytápěné místnosti nebo kůlny.






  • Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) Mateřídouška je polokeřík s plazivou lodyhou. Drobné květy v hlavatém květenství mají červenofialovou barvu. Celá rostlina příjemně voní. Jak pěstovat mateřídoušku Na našem území se vyskytují čtyři druhy mateřídoušek, ale celý rod je velmi proměnlivý a vyskytují se i další kříženci. K léčení se používají všechny druhy, pouze mateřídouška s citronovou vůní, rostoucí v přírodě,..
  • Stračka, Ostrožka – Delphinium Název celého rodu těchto nádherných, impozantních květin, pocházejících z Číny, vznikl na základě podobnosti nerozvinutých poupat s tvarem těla delfína. Existuje okolo 400 jednoletých i vytrvalých druhů straček. Všechny mají vysoké vzpřímené lodyhy zakončené hroznem květů, rozvíjejících se postupně od zdola nahoru. Ty mohou být jednoduché nebo plnokvěté. Pro květy straček jsou..
  • Kdy sázet jiřinky? Při sázení jiřinek můžeme použít buď hlízy, nebo zakořeněné řízkovance. Hlízy sázíme koncem dubna nebo začátkem května, kdežto řízkovance později – až v druhé polovině května, jakmile pominou noční mrazíky. Sázení hlíz Při sázení hlíz dbáme zejména na to, abychom nevysazovali velké shluky hlíz, tak jak je sklidíme na podzim, ale..
  • Mnohokvět – Kniphofia Pěstování mnohokvětu Mnohokvět je trvalka, která má přízemní růžici tuhých stálezelených listů. Dorůstá do výšky 70 až 100 cm, na dlouhých stoncích je husté hroznovité květenství. Květenství je zespodu žluté, směrem nahoru se mění na oranžově-červenou barvu. Vysazování mnohokvětu Mnohokvět se vysazuje jako solitéra, případně do menších skupin spolu s jukou..