Chřestovníček – škůdce lilií a růží



Chřestovníček liliový

Chřestovníček liliový, nápadně červený brouk, napadá nejen lilie, ale třeba i růže. Dospělci i larvy se živí rostlinami a jedinou biologickou ochranou je mechanické sbírání. To bude u růží asi trochu komplikované.

Příznaky poškození rostlin chřestovníčkem

Chřestovníček liliový ničí především listy. Vykusuje do nich půlkruhové výkusy. Listy pak postupně sesychají a hnědnou. Larvy jsou schopny zkonzumovat většinu listové plochy napadených listů. Mimo toho škodí chřestovníček také požíráním poupat a květů lilií. Do nich vykusuje otvory kruhového tvaru o různých velikostech. Při silném výskytu tohoto škůdce mohou být okousané i stonky.

Chřestovníček – škůdce lilií a růží

Chřestovníček – škůdce lilií a růží

Další možností likvidace tohoto škůdce, je použití chemické ochrany, např. ten, který funguje také na mandelinku bramborovou.






  • Hnědé skvrny na luscích hrášku Choroby hrášku Pěstování hrášku je snadné a zvládnou je i děti. Někdy i při sebelepší péči dojde k znehodnocení lusků vlivem povětrnostních podmínek. Lesklé skvrny na luscích hrášku jsou projevem napadení třásněnky zahradní. Lusky postupně mění barvu ze zelené do hnědé, jsou menší a deformované. Třásněnka zahradní nejvíce hrachu škodí..
  • Choroby a škůdci listů – 3 Puchýře v listech Dlouhé chodbičky nebo nepravidelné puchýře v listech jsou dílem uvnitř žijících larev. Škůdci napadají cesmínu, ptačí zob, zimolez, azalky, šeřík a břízu. Chemické ošetření je málokdy potřebné, stačí mechanické. Nepravé mšice Drobný, mšicím podobný hmyz napadá jehličnany a poškozuje vážněji hlavně mladé stromy. V létě se objevují polštářky bílé vlny..
  • Máta a její škůdci Škůdce máty – mandelinka mátová Na mátě se ze škůdců nejčastěji objevuje mandelinka mátová. Jedná se o malého zelenomodře zbarveného brouka nebo larvu, kteří okusují listy. Tento brouk má dvě generace ročně. Ochrana proti mandelince mátové Likvidujeme ručním sběrem. U léčivých rostlin se chemická ochrana nepoužívá. Podobné články: Pilatky –..
  • Bělásek zelný – škůdce Škůdce košťálovin Bělásek zelný je známý zejména pěstitelům košťálovin. První motýli se objevují začátkem května, dospělí jedinci poletují od července do srpna. Mladé housenky se objevují od července na rubu listů košťálovin. V této době je lze mechanicky hubit. Dospělé housenky dokáží decimovat listovou plochu živých rostlin. Nejvíce je běláskem ohrožen..