Srovnání kompostéru a kompostu



Kompostér a klasický kompost

Je rozdíl mezi kompostem vyrobeným v kompostéru a klasickém kompostu? Pokud se dodržují určité zásady, rozdíl není patrný. A jaké to jsou?

Základem je umístění kompostu nebo kompostéru na vhodné místo. Mělo by být v polostínu pod stromem, ideálně pod ořechem, který stíní a látky z jeho listů navíc odpuzují hmyz. Ke správnému tlení kompostovaného materiálu potřebuje kompost přístup vzduchu, takže dospod dáme větve ve vrstvě dvacet až dvacet pět centimetrů. Vznikne tak něco jako rošt, kterým odtéká přebytečná voda. V přemokřené hmotě totiž tlející proces neprobíhá, jen hnije a páchne.

Kompostér

Kompostér

V době delšího sucha je nutné kompost zavlažovat a přikrývat vrstvou posekané trávy. Jednotlivé druhy organické hmoty se dávají ve vrstvách tak patnácti centimetrů a na každou vrstvu přihodíme pár lopat hotového kompostu. Stejný postup děláme i při kompostování v kompostéru. Pro vyrovnání optimálního množství živin můžeme přidávat cererit – na jeden kubík kompostu cca 2 až 5 kg hnojiva.






  • Co je biodiverzita Biodiverzita, neboli biologická rozmanitost, označuje různorodost života na zemi, zahrnující genetickou, druhovou a ekosystémovou rozmanitost. Zahrnuje množství různých druhů organismů, včetně rostlin, zvířat a mikroorganismů, a také různé ekosystémy, jako jsou lesy, oceány, mokřady, pouště a další. Biodiverzita a ekosystém Biodiverzita je nezbytná pro udržení zdravého ekosystému a fungování přírody...
  • Pěstování kukuřice cukrové Kukuřice cukrové (Zea mays var. Saccharata) se daří pouze na výsluní a v živinami bohatých středních půdách. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné. Můžete ji pěstovat v 1. i 2. trati, protože snáší i čerstvý hnůj, zarytý na podzim. Pěstujete-li kukuřici cukrovou na záhonech, musí být řádky 60 cm..
  • Zimní práce na zahradě – leden V zahradě provádíme průklest ovocných stromů, řežeme rouby jádrovin i peckovin a ukládáme je buď do vlhkého písku ve sklepě, nebo zabalené v mikrotenovém sáčku do spodní přihrádky v chladničce. Začínáme rychlit cibuloviny, které jsme na podzim připravili do květináčů. Pečlivě kontrolujeme uskladněné hlízy a cibule. Odstraňujeme napadené chorobami, případně je postříkáme vhodným..
  • Bělásek zelný – škůdce Škůdce košťálovin Bělásek zelný je známý zejména pěstitelům košťálovin. První motýli se objevují začátkem května, dospělí jedinci poletují od července do srpna. Mladé housenky se objevují od července na rubu listů košťálovin. V této době je lze mechanicky hubit. Dospělé housenky dokáží decimovat listovou plochu živých rostlin. Nejvíce je běláskem ohrožen..