Růže dužnoplodá a její škůdci



Jak využít růži dužnoplodou?

Růže dužnoplodá je nejen okrasný keř, který najdeme v zahradách, ale je to také zdroj šípků, ze kterých je možné vyrábět džemy.

Šípky růže dužnoplodé jsou velké až 30 mm a obsahem látek jsou srovnatelné se šípky růže šípkové.

Šípky růže dužnoplodé

Šípky růže dužnoplodé

Škůdce šípků – vrtule

V posledních letech odchází k častému napadání plodů vrtulí. Prvním příznakem poškození tímto škůdcem jsou vpichy na plodech v místech kladení vajíček, okolo nichž dochází ke ztmavnutí pletiva. Tyto příznaky nejsou příliš patrné, protože šípky růže dužnoplodé jsou bohatě ochlupené. Larva vrtule vyžírá dužnatou část šípků. Dužnina pak následně hnědne, měkne a zahnívá, ale plody z keře neopadávají. Způsobené škody často tvoří i 100% úrody šípků.

K ochraně lze využít žluté lepové desky. Preventivně je možné důsledně odstraňovat napadené plody a následně je likvidovat.






  • Hnědé skvrny na luscích hrášku Choroby hrášku Pěstování hrášku je snadné a zvládnou je i děti. Někdy i při sebelepší péči dojde k znehodnocení lusků vlivem povětrnostních podmínek. Lesklé skvrny na luscích hrášku jsou projevem napadení třásněnky zahradní. Lusky postupně mění barvu ze zelené do hnědé, jsou menší a deformované. Třásněnka zahradní nejvíce hrachu škodí..
  • Odumírání větví Odumírání větví je častý vážný problém stromů a keřů pěstovaných v nádobách. Odumírání začíná u vrcholků a pomalu postupuje směrem dolů. Tato vážná choroba má několik možných příčin. Co dělat při odumírání větví? Není-li důvodem odumírání větví některá choroba, jde o častý úkaz možného přelití substrátu. Odumřelé dřevo odřízneme a řeznou..
  • Jak poznáme nedostatek živin u rostlin Nedostatek živin Hlavním příznakem nedostatku živin u rostlin je nenormální změna barvy listů. Pro odstranění tohoto problému se doporučuje listová výživa. Na listy postřikujeme vhodné hnojivo. Jestli se objeví příznaky výrazného nedostatku železa (žluté listy), pomáhá zálivka rostlin roztokem přípravku Chlorofen. Na jaře přihnojujeme vícesložkovým hnojivem s obsahem stopových prvků. Podobné..
  • Preventivní opatření před škůdci a chorobami Mnohé choroby a škůdci se množí v důsledku špatného postupu při pěstování rostlin. Dobrou prevencí před škůdci a chorobami je správné obdělávání půdy a zlepšování její úrodnosti organickými a průmyslovými hnojivy a úprava půdní reakce pravidelným vápněním. Důležité je také používat zdravé osivo a sadbu, pěstovat odrůdy odolné nebo alespoň tolerantní..