Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)



Pampeliška lékařská je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých a je celosvětově rozšířená. Můžeme ji znát také pod názvem smetanka.

Nejlépe se jí daří v mírném pásu severní polokoule, ale vyskytuje se také na Novém Zélandu, v Severní a Jižní Americe nebo ve vlhkých tropech Oceánie.

Pampeliška je velice nenáročná rostlina, k růstu ji stačí i nekvalitní půda. Dokáže růst i na velmi malém kousku půdy nebo písku, dobře se uchytí i na exponovaných místech. Snadno se množí.

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská

Léčivá rostlina

Je to všestranně využitelná léčivá a také medonosná rostlina. Účinnými látkami jsou především hořčiny a třísloviny. Obsahuje také širokou škálu vitamínů a minerálních látek. Působí příznivě na choroby žlučníku a jater, netoxikuje organismus, pomáhá při jarní únavě a poruchách metabolismu, kožních problémech nebo při cukrovce. Využitelná je celá rostlina – z kořenů a listů se připravuje léčivý čaj, listy se přidávají do jarních salátů, z květenství lze připravit med nebo víno. Z pampelišek se také vyrábí přírodní kosmetika, která je velmi šetrná a nezpůsobuje žádné alergie. Lihový výtažek z pampelišky má protizánětlivé účinky. Pozor! – květy, listy a kořeny sbíráme pouze v ekologicky čistém prostředí.

Pampeliškový med

Na pampeliškový med budeme potřebovat 220 květů pampelišek, 1 citron, 1 kg cukru a ¼ lžičky kyseliny citronové. Květy propláchneme ve studené vodě, přidáme plátky citronu a kyselinu citronovou, zalijeme 1 litrem vody a vaříme 15 minut. Necháme vyluhovat do druhého dne. Pak přecedíme přes plátýnko a smícháme s cukrem. Vaříme 60 až 90 minut do zahoustnutí.

Horký med přelijeme do vyvařených sklenic a po uzavření otočíme dnem vzhůru.






  • Lichořeřišnice větší Letnička lichořeřišnice Lichořeřišnice větší je krásná letnička, která je také léčivou bylinou. Původem je z Jižní Ameriky, v současnosti se vyskytuje po celém světě. Existuje spousta druhů, které se liší velikostí, květem a barvou. Rostliny můžou dorůstat do výšky až 40 cm a délky 3 až 5 metrů. Lodyha je dlouhá, plazivá...
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..
  • Meduňka lékařská Pěstování meduňky lékařské Meduňka lékařská je příbuzná s mátou. Pěstujeme ji na slunci a v polostínu. Použití meduňky Před rozkvětem sklízíme citronově vonící listy. Zdobíme jimi saláty, přidáváme je do omáček, k masům a do majonéz. Uklidňující meduňkový čaj příjemné chuti pijeme nejlépe před spaním. Podobné články: Levandule na zahradě Máta peprná v..
  • Máta peprná v bylinkové zahrádce Pěstování máty peprné Ani máta peprná by neměla chybět na naší bylinkové zahrádce. Nevyniká sice tolik krásou jako jiné bylinky, ale čaj z ní je výborný. Mátu pěstujeme na polostinném, vlhčím místě. V dobrých podmínkách se značně rozrůstá. Má silnou mentolovou vůni a příjemnou, chladivou chuť. Použití máty Nejrůznější přípravky z máty se..