Pro zahrádkáře: co lze vysévat a předpěstovávat v únoru



Únor s sebou přináší klidnější období v zahradě, ale pro váš budoucí úspěch ve sklizni není příliš brzy začít s přípravami na jaro. V tomto období můžete začít s vyséváním a předpěstováním některých plodin, které vám zajistí skvělý start do nadcházející zahrádkářské sezóny.

Předpěstování zeleniny a bylinek

Ranné ředkvičky – malé, pikantní plody jsou skvělým začátkem. Můžete je vysévat přímo do půdy nebo do pěstebních nádob. Rychle rostoucí a chutný špenát lze vysévat už v únoru. Předpěstujte ho ve skleníku nebo doma na okenním parapetu. Ve skleníku můžete vysévat jarní cibuli. Tímto způsobem budete mít časnou sklizeň.

Ředkvičky

Ředkvičky

Předpěstujte bazalku v nádobách, abyste měli připravené aromatické rostlinky pro vaše kulinářské experimenty. Koriandr a petržel můžete začít předpěstovávat uvnitř v domě na okenním parapetu. Sazenice budou silné a odolné při přesazení na venkovní záhon.

V únoru můžete také začít předpěstovávat sazenice lilků, rajčat a paprik. Rostliny budou silné a brzy z jara je můžete vysadit ven.

Předpěstování okrasných květin

Begonie mohou být předpěstovány již od února. Květináč s hlízami umístěte uvnitř domu na světlé místo. Jakmile se počasí na jaře zlepší, mohou být přemístěny ven.

Tipy pro úspěšné předpěstování

Využijte skleníky nebo umělé světlo pro podporu klíčení a růstu. Ujistěte se, že používáte kvalitní substrát nebo půdu pro předpěstování. Udržujte optimální teplotu a vlhkost podle požadavků jednotlivých rostlin. Postupujte podle pokynů na obalech semínek pro správnou hloubku a vzájemnou vzdálenost.






  • Jak správně plánovat umístění plodin na záhonech Správné plánování umístění plodin na záhonech je klíčovým krokem k dosažení úspěšné a produktivní zahrádky. Každá rostlina má své specifické potřeby vzhledem k slunečnímu svitu, prostoru, vodě a sousedství s jinými plodinami. Rotace plodin Rotace plodin je důležitou strategií, která zabraňuje vyčerpání půdy a snižuje riziko výskytu škůdců a nemocí...
  • Rok v zeleninové a ovocné zahradě – SRPEN Zelenina na zahradě v srpnu Na listech brambor se může začít objevovat plíseň bramborová. Napadenou nať je nutné spálit nebo správně zkompostovat. Plody zeleninové papriky můžeme sklízet zelené, jakmile dosáhnou normální velikosti. Hodí se k přípravě plněných paprikových lusků, pod maso nebo do leča. Do salátů jsou vhodnější plně vyzrálé červené..
  • Choroby a škůdci česneku Zasychání špiček listů česneku K zasychání špiček listů u rostlin česneku dochází tehdy, když je přílišné mokro, sucho nebo velké výkyvy teplot. Proti tomuto zasychání neexistují žádné ochranné prostředky, pouze prevence ve formě zamezení účinku těchto přírodních nástrah. Virové choroby česneku Česnek se množí výhradně vegetativně, proto velmi často dochází k zamoření..
  • Jarní práce na zahradě – březen Jarní zalévání stromů V březnu důkladně zalijeme stálezelené keře nedávno vysazené jehličnany. Za vyšších teplot ve dne totiž silně odpařují vodu, ale v noci, kdy ještě mrzne, nestačí kořeny její úbytek uhradit. Přes polední slunce keře také stíníme prknem, podepřenou deskou nebo pytlovinou. Trávník přihnojíme plným hnojivem nebo rozhozením kompostu...