Lalokonosec rýhovaný



Škůdce lalokoonosec rýhovaný

Lalokonosec rýhovaný je malý brouk, který dokáže v zahradě zcela zlikvidovat azalky, rododendrony, bramboříky a některé okrasné dřeviny. Dospělý jedinci lalokonosce vykusují do listů od kraje nepravidelné otvory a ožírají pupeny a kůru.

Larvy lalokonosce žijí v půdě a ožírají kořínky různých rostlin. Dospělí brouci vylétají v červenci, nejsou snadno spatřitelní, protože žijí hlavně v noci. Jsou plaší a při vyrušení dokáží předstírat úmrtí a padají k zemi. Lalokonosce ničíme chemicky.

Lalokonosec rýhovaný, škůdce zahrad

Lalokonosec rýhovaný, škůdce zahrad







  • Pokroucené listy u cibule sazečky Proč jsou pokroucené listy u cibule Pokroucené listy u mladé cibule sazečky můžou mít dvě příčiny – virové poškození nebo napadení vrtalkou pórovou. Virová žlutá zakrslost se projevuje na listech tak, že jsou vidět zřetelné žluté pruhy a napadeny jsou jen některé rostliny. Cibule napadená virózou je menší. Napadení vrtalkou..
  • Jak na moli v domácnosti Moli se v našich domovech vyskytují ve dvojí podobě. V potravinách – potravinoví moli nebo v textilu – šatní moli. Potravinoví moli Většinou se jedná o zavíječe paprikového, který se vyskytuje v pekárnách nebo mlýnicích. Napadá nejen mouku, ale také musli, čaj, čokoládu, oříšky, dekorace z přírodních materiálů, slaměné ozdoby. Samice naklade nedaleko vhodných potravin..
  • Choroby a škůdci pokojových rostlin a květin – 4 Háďátko Příznaky: háďátka nepatří k typickým škůdcům pokojových květin. Pokud ale rostlina náhle uhyne bez zjevného důvodu, vyjmeme ji z květináče. Jsou-li na kořenech korkovité nádorky, mohou být způsobeny kořenovým háďátkem. Co dělat: rostlinu musíme ihned zničit, její zbytky nesmíme dávat ani do kompostu. Kořenová háďátka se přenášejí zamořenými zeminami a nemocnými..
  • Odumírání větví Odumírání větví je častý vážný problém stromů a keřů pěstovaných v nádobách. Odumírání začíná u vrcholků a pomalu postupuje směrem dolů. Tato vážná choroba má několik možných příčin. Co dělat při odumírání větví? Není-li důvodem odumírání větví některá choroba, jde o častý úkaz možného přelití substrátu. Odumřelé dřevo odřízneme a řeznou..