Pěstování slivoní – plody



Zralé plody slivoní mají ojíněnou slupku. Patří k nim švestky, pološvestky, slívy, mirabelky a renklódy. Některé druhy slivoní je možné pěstovat i ve vyšší nadmořské výšce a nahrazují tak jiné peckové ovoce, např. meruňky a broskve.

Plody slivoní

Plody jednotlivých druhů slivoní se liší tvarem velikostí, barvou, chutí a také možností oddělení od pecky. Pravé švestky mají plody protáhlé, k oběma koncům zúžené s pevnou odlučitelnou dužninou výborné nasládlé chuti. Plody pološvestek jsou na koncích zaoblenější a dužninu mají šťavnatější a měkčí. Mirabelky mají plody menší, sladce aromatické.

Plody slivoní obsahují hodně cukru, velké množství vitamínu a minerálních látek. Konzumace švestek se doporučuje při onemocnění ledvin a vysokém krevním tlaku. Sušené švestky jsou pak dobré při ateroskleróze.

Švestky se konzumují syrové, v kuchyni se používají do ovocných knedlíků a buchet. Zpracováváme je kompoty, marmelády, povidla nebo destiláty.

Pěstování slivoní

Pěstování slivoní







  • Jak chránit jabloně před škůdci Jabloně jsou oblíbenou ovocnou dřevinou, kterou může ohrožovat mnoho druhů škůdců, jako jsou například mšice, molice, nebo housenky. Zde jsou některé tipy, jak chránit své jabloně a udržet je zdravé a plodné. Preventivní ochrana stromů před škůdci Pravidelně kontrolujte své jabloně. Prohlédněte si listy, větve, kmen a kořeny, abyste zjistili,..
  • Tipy pro pěstování vinné révy U vinné révy vylamujte fazochy (předčasné výhony) nebo je zkracujte na 2 až 5 listů. Záleží na tom, zdali je kordon vinné révy dobře zavětvený nebo ne. V mnoha případech je třeba trochu listoví, aby kordon získal zapojený vzhled. Odřízněte proto pouze naprosto přebytečné výhony. Vyvazování výhonů Vyvazujte a upravujte výhony..
  • Rakytník řešetlákovitý Pěstování rakytníku Rakytník řešetlákovitý má žluté až oranžové pecičky, které se u nás pěstují především k okrasným účelům. Šťáva z čerstvých plodů, které se sklízejí od poloviny srpna do poloviny září, obsahuje mnoho vitamínu C a odstraňuje únavu. Z plodů rakytníku lze vyrábět také kompot nebo sirup. Největším problémem při sklizni je značná..
  • Kamčatská borůvka Pěstování kamčatské borůvky Kamčatská borůvka je keř vysoký 1,2 až 1,5 metrů, v dobrých podmínkách můžou dorůstat až do dvou metrů. Je nenáročná na kyselou půdu. Na rozdíl od kanadské borůvky roste všude. Plody kamčatské borůvky dozrávají již v květnu, zrají postupně celý měsíc. Je to první ovoce ze zahrady, minimálně 14..