Jak na pěstování mrkve
Mrkev je oblíbenou zeleninou, která obsahuje mnoho prospěšných látek pro lidské zdraví. Pěstování mrkve není nijak složité, ale je třeba dodržovat několik základních pravidel. Pokud je dodržíte, můžete mít krásné a chutné mrkve.
Příprava půdy pro mrkev
Mrkev vyžaduje půdu, která je propustná a dobře zásobená živinami. Půdu je třeba připravit na jaře, ideálně předchozí podzim, kdy se do půdy přidává organický materiál, například kompost nebo hnůj. Půda by měla být také pH neutrální, ideálně okolo 6,5.

Jak na pěstování mrkve
Výsev a výsadba mrkve
Mrkev se sází nebo seje od března do srpna. Výsev by měl být proveden do propustné půdy, aby semínka mohla růst a dostávat potřebné živiny. Mrkev sejeme do řádků vzdálených od sebe asi 20 cm a semínka zakryjeme tenkou vrstvou půdy. Je důležité udržovat půdu vlhkou, dokud se semínka nevzejdou.
Péče o rostliny mrkve
Rostliny mrkve potřebují pravidelné zalévání, aby se kořeny nevysušily. Je důležité udržovat půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Při pěstování mrkve je také důležité pravidelně odplevelovat a uvolňovat půdu kolem rostlin (okopávat).
Hnojení mrkve
Hnojení mrkve by mělo být provedeno před výsadbou nebo výsevem, ideálně organickým hnojivem. Mrkev také dobře reaguje na běžné minerální hnojivo, zejména dusík, fosfor a draslík. Je třeba se však vyvarovat nadměrného hnojení dusíkem, což může způsobit deformace kořenů.
- Tykev a její druhy Tykev pochází z jižních oblastí Ameriky, kde ji pěstovali indiáni. Do Evropy byly tyto rostliny přivezeny společně s kukuřicí a paprikou. K nejznámějším druhům tykve patří cukety, patisony, tykev olejná a špagetová. Tykev cuketa Nejpěstovanější jsou cukety s tmavě zelenými plody válcovitého tvaru. Mladé plody mají velmi jemnou a chutnou dužninu a jsou proto..
- Pěstování ledového salátu Zvláštní formou salátu je ledový salát. Od obyčejného hlávkového salátu se liší bublinatými, křehkými listy, které mají většinou silně zvlněný nebo kadeřavý okraj. Hlávka je podstatně větší a podle odrůdy dosahuje hmotnosti 500 až 800 g. Ledový salát potřebuje ke svému vývoji asi o 14 dnů delší dobu než hlávkový..
- Dusičnany v zelenině Dusičnany a dusitany Dusičnany a dusitany jsou přirozenou složkou životního prostředí a podílejí se na koloběhu dusíku v přírodě, tedy i v mnoha potravinách rostlinného a živočišného původu. Zdroj dusičnanů Hlavním zdrojem dusičnanů v potravinách je zelenina, kterou podle schopnosti dusičnany hromadit, rozdělujeme na rostliny s vysokým obsahem dusičnanů (např. špenát, mangold, ředkvičky, ředkev,..
- Co je zelené hnojení Zelené hnojení zlepšuje půdu Zeleným hnojením se nazývá dočasná kultura zcela určitých rostlin. Během poměrně krátké doby obohatí půdu humusem, přispěje ke zlepšení půdní struktury, půdu odpleveluje, zlepšuje kvalitu písčité půdy, na svazích dokáže ochránit půdu před vodní erozí. Zelené hnojení můžeme použít jako předplodinu a mezikulturu, nebo jako následnou..