Jak pěstovat vodní meloun



Meloun je typickým letním ovocem. Má velké nároky na teplo, proto se u nás téměř vůbec nepěstuje a jsme závislí na dovozu z jižních zemí.

Druhy melounů

Kromě různých velikostí a barev plodu můžeme také rozlišovat mezi semenným plodem a bezsemenným. Podle velikosti jsou na výběr plody baby, středně velké a velké o hmotnosti až 12 kg. Slupka plodu může být tmavě zelená, pruhovaná nebo mramorová. Barva dužniny bývá nejčastěji červená, vínová, růžová, fialová nebo oranžová.

Vzhledem k vysokým nárokům na teplo, lze rostliny melounů vysazovat na venkovní záhony až po posledních mrazících. Vysazujeme výhradně předpěstované sazenice, protože doba dozrání prvních plodů je až 120 dní.

Při pěstování melounů je obzvláště užitečné zakrýt půdu mulčem, který šetří vodu, omezuje plevel a je užitečný pro ochranu rostlin.

Pěstování melounu

Kdy sklízet meloun?

Plody melounů sklízíme tehdy, když jsou zralé ke konzumaci. Melouny po sklizni již nedozrávají. Předčasně sklizené plody jsou bezbarvé s nevýraznou barvou dužiny a mají horší chuť. Zatímco později sklizené plody mají změněnou strukturu dužiny, jsou moučnaté a vhodné pouze k okamžité spotřebě.

Zralé plody poznáme i podle dutého zvuku, který vydávají při poklepání, slupka je tmavší a světlejší pouze na spodní části. Po sklizni lze plody skladovat až 14 dnů.





  • Tykev a její druhy Tykev pochází z jižních oblastí Ameriky, kde ji pěstovali indiáni. Do Evropy byly tyto rostliny přivezeny společně s kukuřicí a paprikou. K nejznámějším druhům tykve patří cukety, patisony, tykev olejná a špagetová. Tykev cuketa Nejpěstovanější jsou cukety s tmavě zelenými plody válcovitého tvaru. Mladé plody mají velmi jemnou a chutnou dužninu a jsou proto..
  • Petrželka (Petroselinum crispum) Pěstování petrželky Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat. Sběr petrželky Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili. Použití v kuchyni Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a..
  • Druhy salátů a jejich pěstování Salát patří k velmi oblíbeným zeleninám. Mají krátkou vegetační dobu, a proto jsou ideální jako předplodina, meziplodina nebo plodina stálá. Saláty se často rychlí. Obsahují cenné vitamíny, především skupiny B, C E, PP, provitamín A a minerální látky. Hlávkový salát Odrůd hlávkového salátu existuje více jak sto druhů, lze je rozdělit..
  • Pěstování listové zeleniny Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu. K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní...