Pěstování aster



Jak pěstovat astry

Astry patří mezi krásné letničky, které dokáží být nejen ozdobou zahrádek, ale také se skvěle hodí do vázy. Ve váze květy vydrží až deset dnů bez výměny vody.

Astra je letnička, která se vysévá na jaře. Kvete v průběhu léta a na podzim rostlina hyne. Nízké druhy aster se vysazují do větších ploch, kde pak tvoří husté rozkvetlé koberce.

Astry začínají kvést koncem července a kvetou až do prvních zářijových mrazíků. Pěstují se ze semen, která vyséváme koncem března do pařeniště nebo do truhlíku za okno. Ven astry vysazujeme v polovině května. Po vysazení zalejeme, pak již zalévat nemusíme. Studená voda v parném létě může astrám ublížit. Astry nevysazujeme na čerstvě pohnojené záhony – snižuje se tak kvetení.

Astry

Astry

Škůdci a choroby aster

Astry jsou značně napadány mšicemi, které sají listy a vegetační vrcholy. Mšice dokáží zcela zničit mladé rostliny. Jakmile se začnou na listech objevovat skvrny nebo se listy začnou kroutit, je to signál, že jsou rostliny napadeny.

Astry trpí náhlým vadnutím, fuzariózou, a to po celou dobu vegetace. Choroba se projevuje jak za sucha, tak za vlhka. V půdě vydrží fuzarióza mnoho let. Z tohoto důvodu astry nesázíme do míst, kde v minulých letech trpěly vadnutím.






  • Jak pěstovat lichořeřišnici ze semínek Lichořeřišnice (Tropaeolum) Rod lichořeřišnice obsahuje plazivé i keříčkovitě rostoucí formy, takže ho můžeme používat pro různé účely. Listy jsou velké, terčovité. Květy jsou na dlouhých stopkách s výraznou ostruhou, která tvoří typickou ozdobu. Kvete v barvách žlutá, oranžová, červená nebo jejich kombinace. Na chráněných místech a pod ochrannými kryty můžeme lichořeřišnici vysévat..
  • Jazylka chobotnatá (Salpiglossis sinuata) Jazylka chobotnatá je 50 až 80 cm vysoká letnička. Kvete v červenci až srpnu široce nálevkovitými květy v různých barvách, zdobených výraznou žilnatinou. Sazenice jazylky vypěstované z březnového výsevu se vysazují v květnu na vzdálenost 30 cm od sebe. Jazylka se používá k osázení pestrých květinových záhonů v předzahrádkách, blízko cest nebo odpočivadel. Květy lze použít..
  • Třapatky neboli rudbekie Třapatky jsou vytrvalé, ojediněle dvouleté nebo jednoleté rostliny. Jsou středně vysoké až vysoké. Většinou mají zářivě žluté květy. Jejich květy vynikají zejména v pozdním létě a na podzim. Dobře se uplatňují v trvalkových záhonech vedle modrých a červených květin. Druhy třapatek Třapatka dřípatá patří svým vzrůstem mezi nejvyšší, dorůstá až do 2..
  • Aksamitníky neboli Afrikány – letničky naší zahrady Pěstování aksamitníků Aksamitníky patří k jedněm z nejznámějších a nejpěstovanějším letničkám v našich zahradách. Jsou nenáročné a jejich pěstování je jednoduché. Umisťujeme je na světlé, slunné stanoviště nebo do polostínu. Rostou dobře v každé půdě. Dobře snášejí sucho i krátkodobé přemokření. Sazenice aksamitníku můžeme zakoupit, nebo si je snadno vypěstovat ze semen. Ze semen..