Rakytník – bobule pro parádu



Rakytník je keř dorůstající do výšky až 2,5 metru (pokud jej pravidelně nesestřiháváme). Velmi rychle se rozrůstá díky bujně rostoucím odnožím.

Pěstování rakytníku

Rakytník potřebuje kvalitní výživnou půdu a slunné stanoviště. Je opadavý, má tenké stříbřité listy a na jaře kvete nevýraznými žlutými květy. O to krásnější je na podzim – ovšem pouze pokud pěstujeme samčí i samičí rostliny (plodí totiž pouze samčí jedinci) – kdy se větvičky hustě obalí drobnými oranžovými plody.

Rakytník, pěstování

Rakytník, pěstování

Oranžové plody rakytníku

Bobule rakytníku mají velmi vysoký obsah vitamínu C – až čtyřikrát vyšší než např. kiwi. Dužnina i slupka tohoto planého ovoce obsahuje i jiné vitamíny a minerální látky. Plody rakytníku dozrávají v září a připravují se z nich šťávy, želé, omáčky a léčivé oleje. Zatímco listy opadají, plody vydrží na keři po celou zimu. Rakytník je nádhernou okrasnou rostlinou i zimní zahrady.






  • Dřeviny vhodné k hlubokému řezu a zmlazení Ne všechny dřeviny můžeme bez následků zmladit (radikální ořezat). Některé této řez uvítají a velmi rychle začnou obrůstat, u jiných trvá i několik let, než si s tímto zmlazením poradí. Bobkovišeň lékařská – zmlazení neprovádíme v době, kdy hrozí mrazíky a tím poškození mladých výhonů. Při hlubším řezu této dřevině trvá déle,..
  • Rozdělení keřů podle výšky Uplatnění keřů v zahradě Keře mají v zahradě široké uplatnění. Nejenže jsou pěkné na pohled, ale mohou také členit zahradu, např. oddělovat okrasnou zahradu od užitkové, zabraňují pohledům zvenčí. Keře necháváme volně růst nebo je tvarujeme do živých plotů a plůtků, případně je stříháme do koulí. Každoročním stříháním se u některých..
  • Jak pěstovat azalku v květináči Jak pečovat o koupenou azalku, aby nám vydržela do dalšího roku? Rady jak pečovat o azalku v květináči Koupená azalka musí mít stále dost vody. Zaléváme ji zásadně měkkou vodou, nejlépe dešťovou. Kořenový bal musí být stále vlhký, nadbytečnou vodu z misek nevyléváme. Nejvhodnější teplota pro azalku je kolem 10 °C. Takový..
  • Venkovní ibišky Ibišek syrský Nejčastěji u nás pěstovaným ibiškem je ibišek syrský (Hibiscus syriacus), který dokáže dobře odolat našim podmínkám. Dorůstá do výšky až 3 m, jedná se o opadavý keř. Kvete od začátku srpna do září. Venkovní ibišky rostou pomalu. Vysazujeme je na slunné stanoviště a do živné, propustné půdy. Stanoviště..