Koření v kuchyni – kmín



Kmín má zvláštní vlastnosti, kvůli nimž se doporučuje jeho přidávání do jídel nebo konzumace ve formě odvaru.

Má léčivé účinky při chorobách žaludku, střev a jater. Je doporučován kojícím matkám. K vnějšímu použití se vtírá při revmatismu a jako čaj při zánětu pohrudnice.

Kmín obsahuje éterický olej, který mírní křeče a nadýmání, dráždí sliznici, oslabuje všechny záněty. Podporuje trávení a právě tato jeho vlastnost se využívala u těžko stravitelných jídel. Dává se do chleba, klobás, sýrů, salátů a kysaného zelí. Všechny zmíněné pokrmy jsou pak chutnější.

Koření v kuchyni – kmín

Koření v kuchyni – kmín

Pálenka z kmínu – kmínka

Z kmínu můžeme vyrobit také pálenku kmínku. Kmín rozmačkáme, zalijeme čistým lihem a jeden týden necháme louhovat v uzavřené láhvi. Potom přecedíme. Během této doby se éterický olej kmínu spojí a alkoholem.






  • Bazalka (Ocimum basilicum) Pěstování bazalky Bazalka se předpěstovává v teplém skleníku, proto je lepší si zakoupit již vypěstované sazenice. Ven je vysadíme po ledových mužích. Tato bylinka potřebuje hodně živin a vláhu. Sběr bazalky Průběžně sbíráme čerstvé listy. Sušená bazalka velmi rychle ztrácí aroma. Použití v kuchyni Tato jednička mezi kuchyňskými bylinkami ochutí saláty, masa,..
  • Třezalka (Hypericum perfoliatum) Pěstování třezalky Tuto léčivku běžně rostoucí v naší přírodě najdeme na chudých lučních půdách a mezích. Odtud si ji můžeme snadno přesadit do zahrádky. Na pěstování je třezalka zcela nenáročná. Sběr třezalky V době kvetení třezalky, sbíráme listy a vrcholy s květy na sušení, nejlépe hned po ránu. Léčivé účinky třezalky Třezalkový čaj..
  • Kde lze pěstovat bylinky? Většina bylinek prospívá i v nádobách. Potřebují sice častější dohled a péči, ale zase je budeme mít stále při ruce. Předpěstované sazenice lze zakoupit v zahradních centrech. Výhodou je, že je budeme moci brzy používat. Pěstování bylinek na balkoně Všechny druhy bylinek můžeme snadno pěstovat na terase či balkoně, zvlášť pokud jsou..
  • Majoránka zahradní (Origanum majorana) Majoránce zahradní se daří nejlépe na záhřevných půdách s vysokým obsahem humusu a na výslunných stanovištích. Tipy pro pěstování majoránky Čerstvý chlévský hnůj majoránka nesnáší, proto ji pěstujeme až ve 2. trati. Na jílovitých půdách v deštivém létě majoránka většinou zajde. Na zastíněných stanovištích ztrácí hodně ze svých aromatických látek. Majoránka je..