Co kočky nenávidí a jak je udržet daleko od záhonů



Kočky jsou krásnými a přátelskými společníky, ale když se pustí do prozkoumávání vaší zahrady, mohou způsobit drobné problémy. Existuje však několik věcí, které kočky obvykle nemají rády, a které mohou pomoci vytvořit přírodní bariéru, která udrží tyto chlupaté přátele dále od záhonů.

Citrusové vůně a aromatické byliny

Kočky nemají rády vůně citrusů, jako jsou citrony, pomeranče a grep. Můžete umístit citrusem vonící kůru nebo plody v oblastech, kde nechcete, aby kočky pobývaly.

Mnoho aromatických bylin, jako je rozmarýn, petržel nebo levandule, může být pro kočky nepříjemné. Vysázejte tyto byliny kolem okrajů zahrady nebo vytvořte aromatické záhony.

Levandule je pro kočky nepříjemná

Levandule je pro kočky nepříjemná

Silné kořeněné vůně, jako je červený pepř nebo kajenský pepř, pomohou kočky také odradit. Rozprašovače s vodním roztokem obsahujícím koření mohou být účinným způsobem, jak ochránit určité oblasti.

Kočky nemají rády vůni česneku a cibule. Můžete vytvořit přírodní sprej nebo rozprostřít česnek a cibuli kolem postižených oblastí.

Většina koček nesnáší vodu. Nastavte zavlažovací systém, který reaguje na pohyb.






  • Vavřín (Laurus nobilis) Pěstování vavřínu Tento teplomilný keř musíme v našich klimatických podmínkách pěstovat jako kbelíkovou rostlinu, protože by zimu nepřežil. Potřebuje hodně slunce a propustnou půdu. Sběr vavřínu Listy vavřínu můžeme sbírat po celý rok, používají se čerstvé nebo usušené. Použití v kuchyni Tzv. bobkový list je vynikající přísadou do polévek, omáček, dodá chuti..
  • Medvědí česnek (Allium ursinum) Pěstování medvědího česneku Tato drobná cibulovina se rychle množí. Vysaďte ji na podzim pod listnaté stromy, dařit se jí bude i na severně orientovaném stanovišti. Péči nepotřebuje žádnou. Sběr medvědího česneku Sbírají se mladé čerstvé listy, bohužel jen v brzkém jaru, rostlina pak zatahuje. Použití v kuchyni Jedná se o oblíbené kuchyňské..
  • Pěstování saturejky Jednoletá saturejka zahradní neklade žádné zvláštní nároky na půdu. Uspokojivě se však vyvíjí pouze v případě, že přijde do půdy 2. trati, která je značně obohacena humusem (rašelinou) a živinami. Saturejka snáší i polostinná stanoviště. Na výsluní má však podstatně vyšší obsah účinných látek. Na výslunném místě obsahuje saturejka na stejné..
  • Jak pěstovat brutnák lékařský Pěstování brutnáku lékařského Brutnák lékařský je jednoletá bylina z čeledi brutnákovitých. Dorůstá do výšky 40 až 60 cm. Jedná se o modře kvetoucí letničku, kterou mají rády včely. Semena brutnáku vyséváme od března. Roste ve všech půdách. Nedostatek vody a sucho se projevuje tenkým a tuhým listem. Pokud chceme zpracovávat celé..