Harmonie květin a zeleniny v zahradě



Kombinování květin a zeleniny v zahradě přináší nejen krásu, ale také funkčnost a užitek. Tato synergická kombinace umožňuje vytvořit poutavý krajinný design, který spojuje estetiku s praktičností. Jak můžete integrovat květiny a zeleninu do vaší zahrady?

Obohacení zahrady pomocí květin

Květiny přinášejí do zahrady živé barvy, vůně a textury. Kombinování květin s různými odrůdami zeleniny může vytvořit kouzelné vizuální efekty. Zde je několik příkladů:

Hlávkové nebo listové saláty mají krásné a pestrobarevné listy, které mohou být skvělým kontrastem k jednobarevným květům. Tato kombinace nabízí krásný vizuální dojem. Levandule přidává k zahradě nádhernou vůni a její modré květy mohou vytvořit pěkný kontrast k červeným rajčatům.

Salát

Salát

Funkční bylinky

Bylinky a některé odrůdy zeleniny mají nejen chuťové, ale také léčebné a odstrašující účinky na škůdce. Tato kombinace slouží k ochraně rostlin a k posílení biodiverzity. Příkladem je rozmarýn, který působí odstrašujícím způsobem na některé škůdce, např. mšice. Růže a rozmarýn mohou vytvořit elegantní kombinaci, která nejen krásně vypadá, ale také chrání rostliny. Dalším příkladem je cibule, která je známá svou schopností odstrašit mnoho druhů škůdců. Kombinace cibule s řeřichou nejen zlepšuje chuť pokrmů, ale také chrání zeleninu.






  • Rok v zeleninové a ovocné zahradě – LEDEN – 4. týden Co dělat na zahradě v lednu Během ledna si můžeme začít dělat zásoby minerálních hnojiv, které použijeme časně z jara. Dobu zimního odpočinku můžeme využít k opravám poškozených míst v pařeništi. Pro pozorování počasí se nám bude hodit srážkoměr, teploměr (s označením maximální a minimální denní teploty) a větrná korouhvička (případně větrník). Zimní..
  • Zimní práce na zahradě – prosinec Stále zeleným keřům velmi škodí holomrazy, proto je přikryjeme chvojím. Nejlépe se hodí smrkové větvičky. Také zelenina, která zůstává přes zimu na záhonech, potřebuje kryt z chvojí. Růžičková kapusta a kadeřávek jsou sice značně odolné proti mrazu, ale velmi jim uškodí, když je přes den sluneční paprsky zahřejí a v noci spálí..
  • Pěstování ve skleníku Pěstování ve skleníku vyžaduje zajištění pravidelné zálivky, větrání, temperování ale i topení. Skleník nám umožní dosáhnout lepších pěstebních výsledků než ve volné přírodě. Při plánování skleníku myslíme na to, že zelenina potřebuje co nejvíce světla. Proto by měly být nosné profily mezi skly úzké. Vstupní dveře do skleníku volíme široké..
  • Pěstování v pařeništi Co pěstovat v pařeništi Pařeniště je levná alternativa k fóliovníku a skleníku. Je vhodné zejména k předpěstování sadby. Pařeniště umisťujeme poblíž domu na jižní stranu, která je chráněna před větry. Vyšší strana rámu by měla směřovat k severu. Základem pařeniště je dobrá kompostová půda. Při slunečném počasí je nutné větrání a stínění. Podobné..