Rady pro pěstování okurek



Okurky jsou v současné době vyhledávanou zeleninou. Obsahují více jak 95% vody a jen minimum kalorií – jsou tak vhodné pro udržení hmotnosti nebo k jejímu snížení. Okurky dodávají organismu cenné látky a vlákninu.

Jak předpěstovat okurky

Výsev okurek přímo na záhon provádíme koncem dubna a počátkem května, vždy po přechodu posledních jarních mrazů. Dřívější výsevy je nutné chránit netkanou textilií. Vyseté osiva vzchází asi za 7 až 10 dní, v závislosti na teplotě půdy a vzduchu.

Takto můžeme vysévat jak salátové okurky, tak i nakládačky. Pokud se rozhodneme salátové okurky předpěstovat, dosáhneme dřívější sklizně.

Pěstování okurek

Pěstování okurek

Jak předpěstovat sadbu okurek

Výsev se provádí do květináčků nebo truhlíků s výsevním substrátem. Za 7 až 10 dní mají vzejité rostlinky děložní lístky a můžeme je přesadit do sadbovačů nebo větších květináčů o velikosti cca 8 cm. Po dvou až třech týdnech má sadba až 3 pravé listy a je připravena k výsadbě na venkovní záhon.

Optimální teplota pro pěstování okurek se pohybuje mezi 15 až 20 °C.






  • Suché počasí a jeho vliv na zeleninu Počasí hraje důležitou roli ve zdravém růstu a vývoji zeleniny. Suché počasí může mít významný vliv na zeleninové plodiny, a to jak na jejich kvalitu, tak i na výnos. Zde je pár faktorů, které byste měli zvážit při pěstování zeleniny v období sucha. Zalévání, mulčování a ochrana před sluncem V..
  • Jak na pěstování mrkve Mrkev je oblíbenou zeleninou, která obsahuje mnoho prospěšných látek pro lidské zdraví. Pěstování mrkve není nijak složité, ale je třeba dodržovat několik základních pravidel. Pokud je dodržíte, můžete mít krásné a chutné mrkve. Příprava půdy pro mrkev Mrkev vyžaduje půdu, která je propustná a dobře zásobená živinami. Půdu je třeba..
  • Pěstování fenyklu sladkého Fenykl sladký je zelenina, která u nás není příliš rozšířená. Používá se k přípravě salátů, může se grilovat nebo dusit. Nejvíce je oblíbený v Itálii. Jedná se jednoletou rostlinu s krátkou vegetační dobou 70 až 100 dní. Listy připomínají kopr, rostlina má anýzovou vůni. Rostlina doroste do výšky až 80 cm. Bílá hlíza,..
  • Pěstování listové zeleniny Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu. K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní...