Áronovité rostliny a květiny



Pěstování áronovitých rostlin

Áronovité rostliny pocházejí z exotických končin. Společným znakem těchto rostlin je shluk drobných kvítků do tzv. palice, která je chráněná zvláštním listem, tzv. toulcem. Toulec bývá nápadně zbarvený.

Mnoho áronovitých rostlin má rovněž velmi pěkně zbarvené a tvarované listy. Právě druhy pěstované pro ozdobný list mají podobné požadavky na pěstování. Jedná se vesměs o rostliny rostoucí v tropických lesích. Spokojí se s polostín. Řada áronovitých rostlin je tolerantní i k suchému vzduchu. Proto patří k vyhledávaným pokojovým rostlinám, které se u nás velmi dobře zabydleli.

K oblíbeným áronovitým rostlinám patří monstera, difenbachie nebo aglaonema.

Difenbachie, pokojová květina

Difenbachie, pokojová květina

 







  • Jak pěstovat pokojovou begónii? Begónie je bohatě kvetoucí pokojová rostlina, která byla vyšlechtěn hybridním křížením dvou různých druhů begónií. Květenství jsou na dlouhých stopkách a mohou být v barvách bílé, růžové, žluté, oranžové nebo sytě karmínové. Můžou nás odměňovat květy po celý rok. Podmínky pro pěstování Pro správný růst potřebuje begónie dostatek slunečního světla, ale..
  • Rozmnožování hvězdníku Množení hvězdníků semeny nebo dceřinými cibulkami Množení hvězdníků semeny je příliš složité. Snadněji je množíme dceřinými cibulkami starších rostlin. Nezískáme sice velké množství rostlin, ale při amatérském pěstování pro radost nám to bohatě stačí. Tyto malé cibulky pěstujeme bez období odpočinku dva až tři roky a potom postupujeme tak, jak..
  • Množení begonií okrasných listem Begonie okrasné listem můžeme množit v průběhu celého roku. Množení pomocí listových řízků Nejlépe begonie koření v březnu a dubnu, potom v srpnu a v prosinci. Nejčastěji používáme listové řízky. Můžeme použít celé listy nebo jen jejich části. V omezené míře používáme vrcholové řízky. Zakoření při pokojové teplotě. Je však vhodné zvýšit vlhkost vzduchu. Použijeme..
  • Vegetační klid u klívií, kamélií a kaktusů Klívie Klívie od konce podzimu potřebuje teplotu do 10°C, zálivku jen velmi omezenou (aby neuvadaly listy) a žádné hnojení. Jakmile u klívie vyraší květ a dosáhne alespoň deseticentimetrové výšky, začneme opět zalévat. Odměnou je záplava květů, které se po chladném přezimování odmění. Podobně jako klívie, jsou na tom i další..