Čerstvé jarní bylinky proti únavě



Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky.

Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi posilující a krev čistící bylinky.

Cibule – nekorunovaná královna přírodního léčitelství. Podporuje trávení i obranyschopnost organismu. Cibule má detoxikační účinky, jde o velmi bezpečné léčivo.

Petržel proti jarní únavě

Petržel proti jarní únavě

Petržel (nať i kořen) – extrémně bohatá na vitamín C, působí povzbudivě, ve větším množství až euforicky. Je mírně močopudná. Petržel působí překrvení pánevních orgánů, proto by ji těhotné ženy měly užívat velice opatrně.

Jablka – k jaru už mívají méně vitamínů než záhy po sklizni. Důležitou složkou jablek je však pektin (rozpustný typ vlákniny), který na sebe ve střevech váže některé tuky včetně cholesterolu, a tím upravuje hladinu nežádoucích krevních tuků. Jablíčka čistí krev i pleť.





  • Jak pěstovat vavřín v našich klimatických podmínkách Vavřín, bobkový list Specifické aroma vavřínu je známé každému kuchaři nebo kuchařce. Nemůže chybět při přípravě masa na divoko, v nakládaných okurkách nebo ve vývarech. Vavřín se lidově nazývá „bobkový list“. Vavřín vznešený je stálezelený keř nebo menší stromek dorůstající do výšky 2 až 8 metrů. List je podlouhlý, se zvlněným..
  • Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) Pampeliška lékařská je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých a je celosvětově rozšířená. Můžeme ji znát také pod názvem smetanka. Nejlépe se jí daří v mírném pásu severní polokoule, ale vyskytuje se také na Novém Zélandu, v Severní a Jižní Americe nebo ve vlhkých tropech Oceánie. Pampeliška je velice nenáročná rostlina, k růstu ji stačí..
  • Jak pěstovat bylinky Bazalka, tymián, pažitka a další rostliny jsou ceněné pro svou chuť i léčivé účinky. Jak je pěstovat? Bez čerstvých bylinek si většina lidí vaření ani neumí představit. Bylinky dělají pokrmy mnohem chutnější, navíc mají na lidský organismus blahodárné účinky. Jejich pěstování není žádná věda, většina druhů je poměrně nenáročná a..
  • Bylinky proti chorobám a škůdcům Odvar z přesličky rolní proti houbovým chorobám Jako účinná prevence houbových chorob se používá odvar z přesličky rolní. 1 kg čerstvých nebo 10 dkg sušených rostlin máčíme 24 hodin v 10 litrech vody. Pak je 0,5 hodiny povaříme, přefiltrujeme a necháme zchladnout. Od jara do léta za příznivého počasí tímto odvarem, zředěným..