Pěstování kukuřice cukrové



Kukuřice cukrové (Zea mays var. Saccharata) se daří pouze na výsluní a v živinami bohatých středních půdách. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné. Můžete ji pěstovat v 1. i 2. trati, protože snáší i čerstvý hnůj, zarytý na podzim.

Pěstujete-li kukuřici cukrovou na záhonech, musí být řádky 60 cm daleko od sebe. Na normálním záhoně (1,2 metru) je tedy možné zasít jen dva řádky. Od okrajů ponechte prostor 30 cm. V rámci řádku byste rostliny neměli dávat blíž než 40 cm od sebe.

Sazenice kukuřice

Sazenice kukuřice

Vysévání kukuřice

Kukuřice cukrová je choulostivá vůči mrazu, a proto se nesmí vysévat před 20. květnem. Pouze obzvláště chráněné polohy umožňují výsev mezi 10. a 15. květnem. V tomto případě byste však měli hnízda okamžitě po zasetí opatřit ochranným poklopem. Na každém výsevním místě dejte mělce do půdy 4 semena. Po vzejití rostliny vyjednoťte tak, aby zůstaly v každém hnízdě jen dva nejsilnější semenáčky. U raných odrůd jsou možné následné výsevy až do 20. července.

Kukuřice jako větrolam

Kukuřice cukrová se velmi dobře hodí jako ochrana pro ty druhy zeleniny, které jsou citlivé na vítr. Typickými příklady jsou okurky, lilek vejcoplodý a paprika. Kukuřici cukrovou coby větrolam vysévejte poněkud hustěji. Dbejte na to, aby se výsevní místa ve druhé řadě kryla s mezerami v první řadě.

Předpěstování kukuřice

I v případě kukuřice cukrové se vyplatí předpěstovat si sadbu. Počátkem května vysévejte po dvou semenech do kořenáčů, jež umístíte do pařeniště. Ponechte si pouze silnější semenáčky. Po 20. květnu pak přikročte k výsadbě na vzdálenost 20 až 30 cm v řádku.






  • Rok v zeleninové a ovocné zahradě – KVĚTEN Práce na záhonech v květnu Na záhonech během května začíná hojně růst plevel. Je nejvyšší čas začít s ním bojovat. Nejen že na záhonech nevypadá pěkně, ale také bere místo a živiny pěstovaným rostlinám. Pokud je nedostatek deště, začínáme zalévat. Nikdy nezaléváme studenou vodou z vodovodu. Nejlépe používáme odstátou dešťovou vodu, která..
  • Rekonstrukce starých ovocných výsadeb Modernizace staré zahrady Hlavním problémem při modernizaci zahrad jsou jejich přestárlé a přehoustlé ovocné výsadby. Při jejich částečné rekonstrukci vykácíme nejprve suché, nemocné a přestárlé stromy, následně pak i stromy zdravé, které však ovocnou výsadbu příliš zahušťují. Tím se pro ponechané stromy vytvoří dostatek prostoru a světla. Jejich koruny bude..
  • Pěstujeme rajčata Rajčata potřebují pro úspěšné pěstování záhon v teplé slunečné poloze, chráněné proti studeným větrům. Nejlépe tedy polohu chráněnou např. zdí nebo vyššími rostlinami. Vyžadují úrodnou, dobře propustnou a snadno záhřevnou půdu. Rajčata sázíme teprve tehdy, když nehrozí pozdní jarní mrazíky. Nejvíce se pěstují hybridní tyčková rajčata. Rajčata sázíme do sponu 50..
  • Pěstování v pařeništi Co pěstovat v pařeništi Pařeniště je levná alternativa k fóliovníku a skleníku. Je vhodné zejména k předpěstování sadby. Pařeniště umisťujeme poblíž domu na jižní stranu, která je chráněna před větry. Vyšší strana rámu by měla směřovat k severu. Základem pařeniště je dobrá kompostová půda. Při slunečném počasí je nutné větrání a stínění. Podobné..