Pěstování lichořeřišnice
Lichořeřišnice větší je mnohostranně použitelná jako koření, a zaslouží si proto více pozornosti.
Pěstuje se převážně jako okrasná květina. Právě u lichořeřišnice se však dá dobře spojit příjemné s užitečným. Vysadíte-li si ji jako ozdobu balkonu nebo aby porůstala zahradní plot, dodá vám navíc dostatečné množství koření pro domácnost. Jako koření se hodí nejen listy a květy, ale i poupata a mladé, ještě zelené plody.
Jak vysévat lichořeřišnici
Lichořeřišnici větší nejlépe vyhovuje živinami bohatá, značně humózní středně těžká půda. Při pěstování v okenních nebo balkonových truhlících na okrasu, použijte směs kompostové zeminy a dobře vyzrálé zeminy s chlévským hnojem. Nemáte-li hnůj, přidejte od kompostovou zeminu hodně rašeliny.
Chcete-li mít v době výsadby (po polovině května) k dispozici silné sazenice lichořeřišnice větší, vysejte ji do kořenáčků na začátku dubna.
Semena jsou poměrně velká, jeden gram jich obsahuje jen 8 až 12. K výsevu použijte kořenáče o průměru 9 cm, naplněné kompostovou zeminou. Do každého dejte 3 semena. Až po vzejití semenáčků mohou stát ve tmě, pak je ale musíte postavit na světlé místo u okna. V každém případě by měly být v teplotě 10 až 12 °C.
- Pěstování zeleniny a rostlin, které odpuzují škůdce V zahradničení existuje skvělý způsob, jak spojit estetiku a funkčnost – kombinováním zeleniny s rostlinami, které mají schopnost odstrašit škůdce. Tato strategie vytváří nejen poutavý krajinný design, ale také přirozenou ochranu pro vaše rostliny. Pěstování bylinek nebo květin a zeleniny na jednom záhoně Mnoho bylinek má výraznou vůni a silné..
- Které druhy zeleniny je možné pěstovat ve stínu Když si představíte tradiční zahradu, většinou se vám vybaví místo s množstvím slunce a dostatkem světla, které umožňuje růst zeleniny a rostlin. Nicméně, není každá zahrada taková a některé oblasti mohou být stinné kvůli umístění domu nebo stromů. Naštěstí existují druhy zeleniny, které lze pěstovat i ve stínu. Zelenina a..
- Koření v kuchyni – majoránka Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa. Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček. Majoránkový ocet Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby..
- Kopr (Anetheum graveolens) Pěstování kopru Až metr vysoká jednoletá bylinka se vysévá přímo na stanoviště. Potřebuje slunce, dostatečnou vlhkost a půdu zásobenou živinami. Sběr kopru Od dubna do září otrháváme mladé lístky a nať, pro konzervaci i květenství. Lze také sušit a sbírat semena. Použití kopru v kuchyni Hodí se hlavně do okurkových a..