Pěstování kapie



Co je to kapie?

Kapie je sladký druh paprik, bez nichž si již nedovedeme představit žádnou užitkovou zahradu. Je oblíbená pro svou chuť a využití – jako přílohová zelenina, součást salátů nebo teplých pokrmů.

V botanické zralosti je kapie červená, ale lze ji konzumovat i v zeleném stavu. Je vhodná k nakládání, konzervaci i konzumaci za sirova.

Kapie obsahuje vitamíny B1, B2, C, E, provitamín A, kyselinu listovou a stopové prvky. Posiluje cévy, mírní bolesti žil, posiluje srdce a krevní oběh, zlepšuje zrak, zpevňuje vazivové tkáně.

Pěstování kapie

Pěstování kapie

Pěstování kapie

Kapie vysazujeme na slunečné, chráněné stanoviště s výhřevnou půdou. Nesnáší střídání teplých a studených období. Ideální je konstantní teplota a podmínky. Půda by měla být bohatá na živiny a humus. Důležitá je zálivka – půda by měla být stále vlhká. Přihnojujeme hnojivem s vyšším obsahem draslíku pro vyzrávání plodů. Větší rostliny vyžadují oporu, aby nedošlo k polámání pod tíhou plodů.

Nejčastěji pěstované odrůdy kapií

Lydia – raná, velmi úrodná kapie s vyšším vzrůstem.

Raduza F1 – tmavě červené plody.

Radmila F1 – plody vhodné k tepelné úpravě a grilování.






  • 10 nejčastěji pěstovaných zeleninových rostlin Pěstování vlastní zeleniny nám zajistí čerstvou a chutnou stravu přímo z naší zahrady. Existuje mnoho druhů zeleniny, které jsou oblíbené mezi zahradníky a často se objevují na zahrádkách po celém světě. Zde je 10 nejčastěji pěstovaných zeleninových rostlin a několik tipů, jak se o ně správně postarat. Nejčastější zelenina k..
  • Jak docílit větších plodů u cibule Pěstování velké cibule Jestliže chcete mít opravdu velké cibule, pak existuje tento osvědčený postup: na podzim vybereme ty největší a nejzdravější cibule z vlastní sklizně, uložíme je do sáčku a ten přes zimu zavěsíme v blízkosti kamen. Teplo by mělo být tak velké, aby cibule téměř úplně vyschly a nezplesnivěly. Když pak..
  • Salát – listová zelenina Salát je oblíbená listová zelenina. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Jedná se o jednoletou rostlinu. Pro pěstování salátu jsou nejlepší teploty kolem 20 °C, při větším teple rostliny rychle vybíhají do květu. Druhy salátů Hlávkový salát máslový – listy jsou hladké s výrazným středním žebrem. Barva listů je zelená,..
  • Pěstujeme cuketu a patison Cuketa je v poslední době hodně oblíbená zelenina. Mladé nedozrálé plody se sklízejí postupně, jakmile dorostou do délky 10 až 25 cm. Předpěstované sazenice cukety vysazujeme do sponu 1×1 metr. Obdobně pěstujeme i patisony. Cukety i patisony pravidelně zaléváme. Podobné články: Pěstujeme rajčata Škůdci a choroby košťálové zeleniny Co s hořkou..