Duben v okrasné zahradě



Práce v okrasné zahradě během měsíce dubna

V dubnu zakládáme nové trávníky. Vybereme si takový den, kdy je sucho a bezvětří. Půda musí být prohřátá a nepřemokřená. Na silně zastíněných místech a pod stromy, kde tráva špatně roste, použijeme stínomilné rostliny. Trávník důkladně provzdušníme, čímž zabráníme růstu mechu. Starý mech vyhrabeme.

V dubnu můžeme sázet okrasné keře, které pozdě raší.

Trvalky a vytrvalé okrasné trávy, které kvetou v létě a později, můžeme sázet ještě během dubna. Stačí, když budou mít dostatečně velký kořenový bal.

Sázíme hlízy mečíků, které jsme nezapomněli namořit. Sázíme je asi 10 cm hluboko, aby rostliny nepovalil vítr.

V dubnu je také vhodná výsadba keřových a stromkových růží.

Růže

Růže

Duben je nejvhodnější měsíc pro zakládání nových stálezelených živých plotů. Vhodné jsou tyto dřeviny: dřišťál tisolistý, ptačí zob obecný, bobkovišeň lékařská.

Při výsadbě rododendronů pamatujeme na to, že vzdušná vlhkost musí být tím vyšší, čím slunnější polohu budou mít.

V dubnu je načase osázet nově zřízené suché zídky a dosadit rostliny tam, kde uhynuly.

Hlízy jiřinek můžeme zasadit již koncem dubna, pokud je půda dostatečně prohřátá. Vybíráme takové hlízy, které mají po zimě zdravé srdíčko.






  • Jaké květináče použít do zahrady Máte dokonalý trávník a cestičky, přesto vám něco chybí? Možná by se hodilo umístit do prostoru jeden nebo dva květináče s krásnou solitérní květinou nebo skalničkami, které zahradu dovedou k dokonalosti. Každá okrasná zahrada by totiž měla mít zajímavé zákoutí s originální dekorací. A právě samostatně stojící květináče vám to mohou splnit. Než..
  • Leden v okrasné zahradě Co dělat v lednu v okrasné zahradě V lednu, kdy nemrzne a je sucho, můžeme na trávníky rozhodit prosátou kompostovanou zeminu. Vrstva by měla být silná asi 2 cm. Rovnoměrnost zajistíme rozhrnutím pomocí hrábí. K zimnímu sestříhání živých plotů z listnatých dřevin si vybereme pokud možno bezmrazé dny. Stříhání rostlin za silného mrazu může způsobit..
  • Volně rostoucí živé ploty Jaké keře pro volně rostoucí živý plot Volně rostoucí živé ploty jsou ty, kterým necháme jejich přirozený vzhled bez stříhání. K velmi oblíbeným keřům pro volně rostoucí plot patří tavolník, kdoulovec, hlohyně zimolez obyčejný, trojpuk drsný, ibišek syrský, muchovník, meruzalka krvavá, ruj vlasatá, dřišťál, šeřík, dřín vlasatý. Okrasným keřům dodává na..
  • Koniklec trvalka do skalky Koniklec – Pulsatilla je trvalka, která se hodí především do skalek. Má vzpřímené nebo převislé zvonkovité květy. Po odkvětu se listy nápadně zvětší. Koniklec potřebuje ke svému růstu plné slunce a úrodnou půdu, dobře propustnou a bohatou na humus. Je velmi citlivý na poškození kořenů. Koniklec množíme v zimě kořenovými..