Co je biodiverzita



Biodiverzita, neboli biologická rozmanitost, označuje různorodost života na zemi, zahrnující genetickou, druhovou a ekosystémovou rozmanitost.

Zahrnuje množství různých druhů organismů, včetně rostlin, zvířat a mikroorganismů, a také různé ekosystémy, jako jsou lesy, oceány, mokřady, pouště a další.

Biodiverzita a ekosystém

Biodiverzita je nezbytná pro udržení zdravého ekosystému a fungování přírody. Každý druh a ekosystém má svou vlastní roli a funkci v přírodě, a pokud některé druhy vymizí, může to mít negativní dopad na celý ekosystém. Například, pokud by se vyloučila včela medonosná, byly by ohroženy mnohé druhy rostlin, protože včely jsou důležité pro opylování rostlin.

Bylinka - máta

Bylinka – máta

Biodiverzita má také význam pro lidskou populaci. Mnoho druhů rostlin a živočichů poskytuje lidem potravu, léky a další zdroje. Ekosystémy také poskytují mnoho služeb, jako jsou regulace klimatu, zachování vodních zdrojů, regulace eroze a mnoho dalších.

Bohužel, biodiverzita je ohrožena lidskou aktivitou, jako jsou ztráta přirozeného prostředí, změna klimatu, nadměrný lov a rybolov, nadměrné využívání přírodních zdrojů a další faktory. Je tedy důležité chránit biodiverzitu a udržovat rozmanitost života na naší planetě.






  • Suché počasí a jeho vliv na zeleninu Počasí hraje důležitou roli ve zdravém růstu a vývoji zeleniny. Suché počasí může mít významný vliv na zeleninové plodiny, a to jak na jejich kvalitu, tak i na výnos. Zde je pár faktorů, které byste měli zvážit při pěstování zeleniny v období sucha. Zalévání, mulčování a ochrana před sluncem V..
  • Jaké práce je možné dělat na zahradě, když prší nebo je mokro Pokud máte zahradu, určitě víte, že počasí není vždy příznivé pro práci venku. Deštivé dny a mokré podmínky mohou bránit v péči o zahradu, ale to neznamená, že se tam nedá nic dělat. V tomto článku vám nabídneme několik tipů, jak můžete využít deštivé dny nebo vlhké podmínky pro práci..
  • Alternativní způsoby pěstování zeleniny Pěstování zeleniny je stále populárnější, ale mnoho lidí má omezený prostor a zdroje. Alternativní způsoby pěstování zeleniny se stávají stále více oblíbenými jako řešení pro ty, kteří nemají tradiční zahrady. Květinová a zeleninová zahrada v jednom Jednou z možností je tzv. květinová zahrada. Tento způsob pěstování kombinuje květiny a zeleninu..
  • Pěstování keříčkových fazolí Keříčkové fazole Od poloviny května a v červnu postupně vysejeme na dvakrát keříčkové fazole. Budeme je tak sklízet postupně. Dáváme přednost odrůdám s krátkou dobou vývoje. Keříčkové fazole, které jsme vyseli v květnu, přihnojíme začátkem června dusíkatým hnojivem. Hnojivovou zálivku lijeme mezi řádky, abychom nepopálily listy rostlin. Rostliny nakonec ještě opláchneme sprchou čisté..