Pěstování zeleniny, bylinek a koření na jednom záhoně



Zahrada může být nejen místem, kde pěstujete chutnou a zdravou zeleninu, ale také místem, kde můžete experimentovat s kombinací různých rostlin pro synergetické výhody.

Kombinace zeleniny s bylinkami a kořením v zahradě může nejen obohatit vaše pokrmy o nové chutě, ale také přinést užitek pro růst a ochranu rostlin. V tomto článku se podíváme na důležitost této kombinace a několik tipů, jak ji efektivně využít.

Posílení chutí a aromatu

Bylinky a koření mají schopnost zintenzivnit chuť a aroma vašich pokrmů. Když rostou vedle zeleniny, mohou přirozeně přenášet své vůně a chutě na sousední rostliny. Například pěstování rajčat s bazalkou nebo paprikou může podpořit bohatost chutí v omáčkách a salátech. Kombinace brokolice s tymiánem může zase přinést nový rozměr do pokrmů, které zahrnují tuto zeleninu.

Bazalka

Bazalka

Ochrana před škůdci

Některé bylinky a koření mají odstrašující účinek na škůdce. Některé vonné látky vytvářené těmito rostlinami mohou pomoci odradit invazi škůdců a redukovat poškození zahrady. Například pěstování máty vedle rajčat může pomoci odrazit množení některých škůdců.

Podpora prospěšného hmyzu

Některé bylinky a květiny přitahují prospěšný hmyz, jako jsou včely a vosy, které jsou důležité pro opylování květů a zlepšení úrody zeleniny. Pěstování levandule, tymiánu nebo jetele v blízkosti zeleniny může přilákat tuto užitečnou návštěvu.

Kombinace několika odrůd

Kromě kombinace bylinek a koření s konkrétní zeleninou můžete také experimentovat s kombinací více druhů zeleniny, bylinek a koření na jednom záhoně. Tímto způsobem můžete vytvořit malý ekosystém, kde se rostliny podporují navzájem.

Tipy na úspěšnou kombinaci rostlin

Vyberte bylinky a koření, které jsou vhodné pro místní klimatické podmínky a půdu. Při výběru bylinek a koření se zaměřte na to, jak vysoké rostliny budou po zralosti. Nepřekrývají se příliš s ostatními plodinami? Zkoumejte různé kombinace chutí a vůní, abyste zjistili, které se navzájem doplňují. Zahrádkářství je o experimentování a učení se. Nebojte se zkoušet nové kombinace a pozorovat, jak se jednotlivé rostliny chovají vedle sebe.






  • Lichořeřišnice větší Letnička lichořeřišnice Lichořeřišnice větší je krásná letnička, která je také léčivou bylinou. Původem je z Jižní Ameriky, v současnosti se vyskytuje po celém světě. Existuje spousta druhů, které se liší velikostí, květem a barvou. Rostliny můžou dorůstat do výšky až 40 cm a délky 3 až 5 metrů. Lodyha je dlouhá, plazivá...
  • Bylinky a babské rady Jak se zbavit plísně na nohou Na odvar použijeme jetel luční (cca množství, které se vejde do zavařovací sklenice 0,7 l). Vaříme tak dlouho, až zhoustne a pak necháme vychladnout. Vzniklou kašičku nanášíme na dobře umyté nohy a opakujeme tak dlouho, dokud plíseň nezmizí. Bolesti zad a svalů Na bolesti..
  • Saturejka (Satureja hortensis) Pěstování saturejky V Česku se obvykle saturejka pěstuje jako jednoletá bylina. Potřebuje slunce, teplo a málo vlhkosti. Předpěstujeme si ji ze semen a v květnu vysazujeme na záhon. Jako vytrvalý polokeř se pěstuje saturejka horská. Sběr saturejky Sklízí se nať s lístky těsně před rozkvětem, obvykle v červnu. Použití v kuchyni Saturejka se dává do..
  • Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky. Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi..