10 nejčastějších chyb při pěstování zeleniny



Pěstování zeleniny může být naplňujícím a odměňujícím zážitkem, ale zároveň vyžaduje pozornost a správné postupy. I zkušenější zahradníci se mohou dopustit chyb, které mohou ovlivnit výnos a zdraví rostlin. Následující článek přináší seznam 10 nejčastějších chyb při pěstování zeleniny a jak se jim vyhnout.

Chyby při pěstování zeleniny

  1. Nesprávný výběr místa – umístění zeleniny na nesprávném místě bez dostatečného slunečního světla může vést k nedostatečnému růstu a nízké úrodě. Vyberte místo s minimálně 6-8 hodinami denního slunečního záření. Zohledněte potřeby jednotlivých druhů zeleniny.
  2. Příliš hustá výsadba – sázení rostlin příliš těsně u sebe může vést k soutěži o živiny, vodu a světlo, což snižuje výnos. Dodržujte doporučenou vzdálenost mezi rostlinami dle druhu zeleniny. Vhodná vzdálenost zajistí optimální růst.
  3. Nesprávné pH půdy – nedostatečná kontrola pH půdy může ovlivnit dostupnost živin pro rostliny. Testujte pH půdy pravidelně a upravte ho podle potřeb konkrétních plodin. Mnoho zelenin preferuje neutrální pH kolem 6-7.
  4. Nedostatečná zálivka nebo přílišná zálivka – nedostatečná zálivka může způsobit vadnutí rostlin, zatímco nadměrná zálivka může vést k hnilobě kořenů. Udržujte konzistentní vlhkost půdy. Zalévejte pravidelně, ale nepříliš často. Kontrolujte vlhkost půdy prstem.
  5. Nedostatečné hnojení nebo přebytečné hnojení – nedostatečné hnojení znamená, že rostliny nemají dostatek živin. Přebytečné hnojení může vést k přehnojení a popálení rostlin. Používejte kvalitní hnojiva pro zeleninu. Sledujte pokyny na obalu a hnojte pravidelně, ale v rozumném množství.
  6. Nepřiměřená péče o škůdce a choroby – nezpozorování škůdců nebo nesprávná reakce na škůdce a choroby může způsobit značné poškození plodin. Pravidelně kontrolujte rostliny na škůdce a choroby. Používejte preventivní metody, jako jsou ochranné prostředky a ekologické postřiky.
  7. Nesprávný čas výsevu nebo výsadby – nesprávný čas výsevu nebo výsadby může vést k neoptimálnímu růstu a nižší úrodě. Sledujte kalendář pěstování pro vaši oblast a nadmořskou výšku, stejně tak vhodné druhy zeleniny. Dodržujte doporučené termíny pro výsev a výsadbu.
  8. Nedostatečná ochrana před počasím – nepřiměřená ochrana před nepříznivými povětrnostními podmínkami může vést k poškození rostlin. Sledujte předpověď počasí a připravte rostliny na extrémní teploty, vítr nebo déšť. Používejte zahradnické textilie na přikrytí.
  9. Nedostatečný řez a zkracování rostlin – nedostatečný řez a zkracování rostlin může vést k malému větvení a nekvalitní úrodě. Pravidelně provádějte řez rostlin, aby se podpořil bohatší růst. Odstraňujte suché a nemocné větve.
  10. Nedostatečná pozornost k specifickým potřebám rostlin – každá zelenina má své specifické potřeby ohledně zálivky, hnojení, osvětlení a teploty. Studujte potřeby jednotlivých druhů zeleniny a přizpůsobte jim péči. Poznejte, co vaše rostliny potřebují.




  • Pěstování kapie Co je to kapie? Kapie je sladký druh paprik, bez nichž si již nedovedeme představit žádnou užitkovou zahradu. Je oblíbená pro svou chuť a využití – jako přílohová zelenina, součást salátů nebo teplých pokrmů. V botanické zralosti je kapie červená, ale lze ji konzumovat i v zeleném stavu. Je vhodná k nakládání, konzervaci..
  • Padání rostlin a stísněné rostliny Padání mladých rostlin Příznaky: u semenáčků a řízkovanců začínají hnědnout kořenové krčky, mladé rostliny pak začnou přepadat a hynou. Je to typický příznak výskytu houbové choroby. Co dělat: použijeme dezinfikovaný substrát pro množení, v řídkém výsevu a v mírné vlhkosti substrátu. Při prvních příznacích choroby odstraníme napadené rostliny, zlepšíme větrání a snížíme..
  • Skleníky na zahradě Skleník na zahradě vylepší klimatické podmínky, urychlí růst zeleniny a předpěstování sadby květin na záhony nebo do okenních truhlíků. Zásady při výběru skleníku Při výběru, nákupu nebo umístění skleníků lze udělat mnoho chyb, které výsledek pěstování negativně ovlivní. Proto je dobré dodržet některé zásady. Nejdříve si dobře promyslíme, které rostliny..
  • Pěstování listové zeleniny Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu. K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní...