Tipy pro pěstování kedluben



Půda pro pěstování kedluben

Pro pěstování raných kedlubnů potřebujeme teplou, živinami bohatou půdu v otevřené poloze. Půda musí být také dostatečně humózní a na podzim předchozího roku je třeba do ní zarýt čerstvý chlévský hnůj. Pro rané kedlubny je nejvhodnější poloha chráněná před větrem.

Výsadba raných kedlubnů se vyplatí pouze v případě, že máme silnou, přepichovanou nebo hrnkovanou sadbu. Dobře otužované sazenice můžeme vysazovat od poloviny dubna bez jakéhokoliv rizika. Hrnkované sazenice jsou sice dražší než přepichované, ale výsledek je podstatně lepší. Sklizeň u nich začíná téměř o 2 týdny dříve než u přepichovaných.

Tipy pro pěstování kedluben

Tipy pro pěstování kedluben

Rozestupy mezi rostlinami

Při pěstování raného kedlubnu musíme především pamatovat na dostatečně velké rozestupy mezi rostlinami. Kedluben v příliš hustém sponu potřebuje ke svému vývoji více času než v dostatečně řídkém sponu, proto bychom v žádném případě neměli volit spon hustěji než 25 x 25 cm. Meziřádkovou vzdálenost můžeme bez obav zvětšit na 30 cm, jestliže nám to velikost zahrádky umožní. Půda se pak dříve uvolní pro další plodinu.

Sazenice kedlubnů, které zasadíme příliš hluboko, mají sklon k vybíhání do květu. Také vytvoření zdužnatělého stonku u nich trvá déle než u sazenic zasazených mělčeji. Při výsadbě se musí dbát na to, aby kedluben nepřišel do země hlouběji, než jak doposud rostl. Hlízy musí mít možnost se volně vyvíjet nad zemí.

Škůdci na kedlubnách

V některých letech kedluben silně trpí napadením larvami květilky zelné a krytonosce zelného. Proti květilce zelné postupujeme stejně jako u květáku, tj. použijeme vhodný chemický přípravek. Larvy krytonosce zelného způsobují tvorbu hlízovitých výrůstků na kořenech kedlubnů.

Pěstování podzimních kedluben

Chceme-li pěstovat pozdní odrůdy kedlubnu pro podzimní spotřebu, musíme začít koncem dubna připravovat sadbu. Pozdní odrůdy potřebují pro dobrý vývoj od výsadby do sklizně 3,5 až 4 měsíce. V posledních dubnových dnech vysejte na výsevní záhon pod širým nebem osivo vhodné odrůdy. Úrodu budeme moci sklízet v září. Výsadba je možná v tomto případě od začátku června.

Mohutné sazenice kedlubnu se nám podaří vypěstovat jen tehdy, když budeme vysévat dostatečně řídce. Před výsevem zapravíme do svrchní vrstvy zeminy hodně vlhké rašeliny. Získáme mohutné sazenice s dobrým kořenovým balem, které se dobře ujímají a rychle pokračují v růstu. Osivo zakryjeme jen asi 1 cm silnou vrstvou zeminy. Až do vzejití je třeba udržovat osetý záhon dostatečně vlhký a chránit jej před ptáky.






  • Červená řepa Červená řepa (Beta vulgaris rubra) patří mezi léčivé rostliny. Pochází ze Středomoří a byla oblíbená již ve staré Řecku a Římě. Léčebné účinky má čerstvá šťáv z bulvy, celá bulva, ale také se používá nať jako zelenina, listy můžeme přidávat do salátů. Co obsahuje červená řepa Jsou to zejména vitamíny skupiny..
  • Lilek – tipy a triky pro pěstování a vaření Žlutý lilek Pokud se nám lilek zbarvil do žluta, dosáhl již své plné fyziologické zralosti a není již pro přípravu jídla vhodný. Přezrálý lilek Přezrálý lilek se vyznačuje houbovitou dužinou a tvrdými semínky. Nejchutnější a nejlahodnější jsou mladé plody. Hořký lilek Před přípravou lilku se doporučuje jej osolit a nechat..
  • Příprava zeleninové zahrady na zimu Úklid zeleninové zahrady Na záhonech necháváme jen růžičkovou a kadeřavou kapustu, zimní pór, kozlíček-polníček, kořeny černého kořenu, pastináku, případně kořeny petržele a mangoldu. Proti mrazu je přikryjeme listím a chvojím. Ostatní na podzim sklizenou zeleninu, uloženou ve sklepě nebo v zazimovací jámě, kontrolujeme, zda se nekazí a běžně ji konzumujeme. Zbytky..
  • Jak uskladnit zeleninu na zimu Jak dobře uskladnit zeleninu sklizenou ze záhonu tak, aby nám vydržela co nejdéle. Existuje několik způsobů, u nás nejvíce používaný je sklep. Ten, kdo nemá k dispozici sklepní místnost, může využít některou z dalších možností uskladnění. Kterou zeleninu uskladňujeme na zimu? Na zimu uskladňujeme zejména kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a pozdní košťáloviny...