Jak na jarní únavu
Příčinou jarní únavy je méně slunečního svitu v zimním období a tím i méně vitamínu D. Dále pak kratší pobyt na čerstvém vzduchu, méně pohybu a přejídání. Vliv může mít i změna zimního času na letní.
Jarní únava se projevuje snadnou a rychlou unavitelností až vyčerpáním. K návratu k normálu pomáhá správná životospráva, dostatek spánku, změna jídelníčku a časté procházky na čerstvém vzduchu.

Medvědí česnek
Jarní pročištění organismu pomocí čaje
Pomoci mohou také bylinky, které se používají na pročištění organismu, tzv. detox. Patří k nim např. pampeliška lékařská, kopřiva dvoudomá nebo sedmikráska obecná. Směs těchto bylin ve stejném poměru se používá formou čaje – 1 lžíce na čtvrt litru vody. Kopřiva se používá pouze sušená, protože čerstvá působí mírně toxicky. Do jídelníčku se doporučuje zařadit list pampelišky, polníčku, česneku medvědího, případě popence břečťanovitého. Dobré účinky na jarní únavu má také šalvěj muškátová, která obsahuje éterický olej, který je účinný proti bakteriím a plísním.
Šalvěj muškátová (Salvia sclarea) – je dvouletá až víceletá silně aromatická velkolistá rostlina. Květy voní podobně jako muškát. Můžeme ji pěstovat také jako okrasnou rostlinu.
Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea) – bylina hojně rostoucí na vlhčích místech v lesích, na loukách nebo podél cest. Má drobné fialové květy. Sbírá se kvetoucí nať, která obsahuje především třísloviny. Popenec je ideální rostlina do čajových směsí.
- Koření v kuchyni – vanilka Vanilka pochází z Mexika, pěstuje se ve velkém v tropických zemích. Patří mezi tropické orchideje a je popínavou rostlinou. Použití vanilky Vanilková tyčinka je vlastně plodem této rostliny. Když plody dozrávají, podobají se zelené fazoli, červenozelené a nemají žádnou vůni. Lusky se sklízejí těsně před dozráním. Pak se fermentují při vhodné teplotě,..
- Koření v kuchyni – majoránka Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa. Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček. Majoránkový ocet Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby..
- Perila křovitá (Perilla frutescens) – bylinka Perila křovitá je bylinka, která si svou cestu k nám našla z daleké Asie. Její listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, čímž pomáhají snižovat cholesterol. Dále má antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Tlumí zahlenění a pomáhá při astmatu. Pěstování Perily Perila se u nás pěstuje jako zelenolistá a červenolistá odrůda. Je..
- Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sušené..





