Jakou zeleninu pěstovat a v jakém množství



Pěstované množství je individuální podle velikosti zahrady. Zde je uváděné množství pro plochu asi 150 metrů čtverečních.

Pěstování zeleniny na zahradě

Mrkev – asi 5 až 10 řádků v délce 1 metr pro přímou postupnou spotřebu bez nutnosti konzervace nebo uskladnění.

Petržel – asi 3 řádky, můžeme kombinovat listovou a kořenovou petržel.

Celer, pastinák – cca 10 rostlin od každého druhu, tato zelenina se dobře skladuje nebo konzervuje.

Rajčata – 10 až 20 rostlin různých odrůd, včetně malých oválných rajčátek, které jsou velmi chutné.

Papriky – 10 rostlin sázíme na slunečné a teplé místo v zahradě, nejlépe před betonové nebo dřevěné zídky, které zaručí teplotní stabilitu vyzařováním naakumulovaného tepla.

Pěstování papriky

Pěstování papriky

Hrášek – plocha cca 1 metr čtvereční.

Ředkvičky – čtyři řádky, vyséváme postupně po 14 dnech, aby byla zaručena postupná sklizeň.

Fazole – pěstujeme na semeno i zelené lusky. Množství a plocha je dána tím, zda použijeme keříkové nebo popínavé rostliny (popínavé mají větší výnosy).

Okurky – salátové vysazujeme dvě až tři rostliny, nakladačky 10 rostlin.

Pórek – cca 50 až 80 rostlin, můžeme použít kombinaci letního, podzimního a zimního pro postupnou spotřebu.

Červená řepa – asi 30 až 50 rostlin, řepu použijeme čerstvou na přímou konzumaci. Můžeme ji konzervovat nebo skladovat.

Pěstování česneku

Pěstování česneku

Česnek – asi 60 rostlin, skladujeme jej sušením nebo konzervací se solí.

Cibule – cca 100 kusů, spotřebováváme postupně, část můžeme uskladnit v suchém chladném sklepě.

Brambory – podle volného místa na zahradě. Brambory jsou nenáročné na pěstování a skladování.

Dýně, cukety – cca 2 až 4 rostliny od každého druhu.

Listový salát – asi 30 až 50 rostlin, různé druhy s různu dobou sklizně.

Kedlubny – cca 15 rostlin. Kedlubny jsou náročné na zálivku. Při delším suchu dřevnatí.






  • Pěstování zeleniny podle klimatických podmínek Pěstování zeleniny je umění, které vyžaduje porozumění nejen zemědělským postupům, ale také místním klimatickým podmínkám. Zahrádkáři a zemědělci se stále více obrací k použití odrůd zeleniny, které jsou speciálně přizpůsobeny konkrétnímu klimatu a prostředí. Tato strategie přináší mnoho výhod, včetně vyšší úrovně úspěšnosti sklizně, lepší odolnosti vůči chorobám a škůdcům..
  • Jak na pěstování mrkve Mrkev je oblíbenou zeleninou, která obsahuje mnoho prospěšných látek pro lidské zdraví. Pěstování mrkve není nijak složité, ale je třeba dodržovat několik základních pravidel. Pokud je dodržíte, můžete mít krásné a chutné mrkve. Příprava půdy pro mrkev Mrkev vyžaduje půdu, která je propustná a dobře zásobená živinami. Půdu je třeba..
  • Které druhy zeleniny je možné pěstovat ve stínu Když si představíte tradiční zahradu, většinou se vám vybaví místo s množstvím slunce a dostatkem světla, které umožňuje růst zeleniny a rostlin. Nicméně, není každá zahrada taková a některé oblasti mohou být stinné kvůli umístění domu nebo stromů. Naštěstí existují druhy zeleniny, které lze pěstovat i ve stínu. Zelenina a..
  • Jak používáme organická hnojiva Pro správné používání organických hnojiv dodržujeme následující zásady: Dobře uleželý chlévský hnůj zarýváme do půdy počátkem podzimu, a to do hloubky 10 až 15 cm, aby jej půdní bakterie mohly přes zimu rozložit. Málo kvalitní slamnatý hnůj nejprve zkompostujeme se zemí a použijeme po roce, až uzraje. Kvalitní kompost postačí..