Rok v zeleninové a ovocné zahradě – ZÁŘÍ



Zelenina na zahradě v září

V září sklízíme seschlé fazolové lusky, fazolky vyloupeme a ještě dosušíme.

Hlávkový salát, který koncem září ještě není vhodný ke sklizni, přikryjeme fólií nebo pařeništními okny. Ozimý hlávkový salát vyséváme do volné půdy v první polovině září. Je vhodný do lehkých půd, které nejsou přemokřené.

Před prvními mrazíky sklidíme všechny tykve (cukety, dýně), protože jsou na mráz choulostivé.

V oblastech s příznivým podnebím můžete na začátku září vysévat mrkev, která bude přezimovat. Je to vhodné zejména tam, kde jsou mírné zimy a písčitá půda.

Pokud máte v září volné místo v pařeništi, můžete vysévat ředkvičky, zejména rychle rostoucí odrůdy.

Velké hlávky bílého podzimního zelí snadno praskají. Nehodí se ke skladování. Dobré využití najdou při zpracování na kysané zelí.

Pěstování kopru v září

Pěstování kopru v září

Ovoce a bylinky v září

Některé rostliny kopru můžete nechat dozrát a sklidit z nich semena pro výsev v příštím roce. Můžete jej také nechat samovolně vysemenit. V půdě semena přečkají zimu a na jaře vzejdou.

Libeček na sušení sklízíme začátkem září.

Koncem měsíce sklízíme majoránku z druhé sklizně. Usušíme ji na vhodném místě nebo v sušičce.

Petrželku přesadíme v září do květináčů. Budeme ji takto moci sklízet zelenou po celou zimu. Stejně tak můžeme do květináčů zasadit i pažitku.

Padané ovoce sbíráme, nenecháváme jej dlouho ležet na zemi. Můžeme je zpracovat na džemy, mošty nebo šťávy.

Ze stromů otrháváme i nemocné ovoce, které tam nesmí zůstat. Choroby by se z nich šířily dál.

ROK V ZAHRADĚ – červen, červenec, srpen






  • Přívalové deště a zahrada Přívalové deště jsou častým jevem v letním období, který může mít negativní dopad na zahradu. Náhlý nárůst srážek může způsobit erozi půdy, zaplavení a poškození rostlin (vznik plísní a hniloby, napadení škůdci). Nicméně, s několika jednoduchými kroky můžete minimalizovat škody na vaší zahradě. Jak minimalizovat škody při přívalovém dešti Jedním..
  • Rok v zeleninové a ovocné zahradě – LISTOPAD a PROSINEC Zeleninová zahrada v listopadu V průběhu listopadu vypustíme vodu ze zahradních nádrží, aby silnějšími mrazy neutrpěly škodu a nepopraskaly. Před nástupem silnějších mrazů musíme odstavit a vyprázdnit zahradní vodovody. Zejména ty, které nejsou zaizolovány a trubky vedou ve venkovních prostorách. Koncem listopadu poskytneme zimní krytí venkovnímu salátu. Přikrýváme chvojím, aby nemohlo..
  • Tykev a její druhy Tykev pochází z jižních oblastí Ameriky, kde ji pěstovali indiáni. Do Evropy byly tyto rostliny přivezeny společně s kukuřicí a paprikou. K nejznámějším druhům tykve patří cukety, patisony, tykev olejná a špagetová. Tykev cuketa Nejpěstovanější jsou cukety s tmavě zelenými plody válcovitého tvaru. Mladé plody mají velmi jemnou a chutnou dužninu a jsou proto..
  • Podzim na zahradě – říjen V říjnu z trávníku vyhrabáváme spadené listí, podle potřeby můžeme i sekat. Trávník již nehnojíme. Ze záhonů sklízíme kořenovou zeleninu. Zbavíme ji hlíny a olámeme listy. Ponecháme středové srdíčko. Kořenovou zeleninu ukládáme do chladného sklepa tak, aby se k ní nedostaly myši. Ve druhé polovině října sázíme ovocné stromky. Den předem namočíme kořeny..